Българското кисело мляко - традиция и суперхрана

Какво трябва да знаем за киселото мляко
Вкусът на българската традиция от

ЕЛВИ ООД – 30 години млекопреработване

От хилядолетия България има своя изконна храна, превърнала се в традиция отвъд времето. Киселото мляко има дълбоки корени в историята ни и е любим и желан гост на трапезата. Завладява сърцата и небцето не само на поколение след поколение българи, но на гостите на страната, опитали този чуден продукт.

Предлага се в редица държави, но никъде вкусът му и полезните свойства не са същите като на автентичното българско кисело мляко със статут на национално богатство.

Майката на киселото мляко - България

Освен с най-старото обработено злато в света, България може да се похвали и с хилядолетна история на киселото мляко. В книгата си “Българското кисело мляко” д-р К. Попдимитров разказва за произхода, производството, съхранението и полезностите. Именно от нашите земи то достига до Мала Азия и редица други места, където българинът е царувал и робувал. А западноевропейските страни киселото мляко покорило с лечебните си свойства, спомогнали за облекчение на стомашните болки на френския крал Франсоа I. Като през следващите години редица лекари потвърдили целебното действие за подобни заболявания. 

Какво всъщност прави българското кисело мляко толкова специално?

Отговор на тoзи въпрос дава д-р Стамен Григоров, който е създател и на първата противотуберкулозна ваксина в света. След като завършва докторантура по медицина в Женевския университет, остава да работи там като асистент на професор по бактериология. Именно в лабораториите на своята алма-матер той разкрива тайната на българското кисело мляко, което съпругата му редовно изпраща от родината.

Изследванията му доказват, че специфичната ферментация се дължи на сътрудничеството на две бактерии – пръчковидна и кълбовидна, познати днес като Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Годината е 1905.

Световна супер звезда (храна)

Откритието си д-р Григоров докладва пред френския институт „Пастьор“. Предизвиква широк отзвук в научните среди, като привлича вниманието и на един от основателите на съвременната имунология и бъдещ лауреат на Нобелова награда за медицина – Иля Мечников. Той потвърждава изследванията на д-р Григоров и базира на тях своя концепция, която разглежда киселото мляко като пробиотично решение – превенция на преждевременното стареене и основен извор на дълголетието в България.

Редица изследвания през годините продължават да доказват предимствата на този изконен български продукт – от първата научна публикация от 1905 г. и дори проучване за противораковите свойства на Lactobacillus bulgaricus, дело на проф. Акийоши Хосоно от университета Шиншу в Япония.  Установено е, че свойствата  зависят от типа щамове Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, а не толкова от вида на млякото.  

Широкото му прокламиране като извор на дълголетие превръща киселото мляко в търсена част от диетата в Европа и света. Разбира се, чуждестранният продукт именуван често „йогурт“ се различава от родния. У нас вкусът и консистенцията му се дължат на вълшебния коктейл от бактерии, връзката между тях и традиционната ни технология на приготвяне.

В млякото ни е силата!

Българското кисело мляко има редица ползи за здравето, сред които:

 • Като ферментирала храна спомага храносмилането
 • Подкрепя здравето на чревния микробиом
 • Има противовъзпалителен ефект при чревни проблеми
 • Може да намали свръхрастежа на вредни бактерии
 • Като пробиотик спомага елиминирането на H. pylori
 • Източник на лесно усвоим калций, необходим за здрави кости и зъби
 • Снижава риска от сърдечно-съдови заболявания като понижава "лошия" холестерол
 • Спомага неутрализирането и извеждането на токсините от тялото
 • Има противотуморна активност
 • Забавя процесите на стареене
 • Има ниски нива на лактоза, благодарение на по-дългата ферментация
 • Спомага имунната функция

За здравословната диета

Освен заредено с редица ползи за здравето, киселото мляко е и вкусна, пълноценна и балансирана храна богата на нутриенти – калций, калий, магнезий, цинк, фосфор, селен, тиамин, рибофлавин, витамини B5, B6 и B12 и аминокиселини, които дават енергия. Лъжица качествено кисело мляко е здраве в най-чистия му вид – такъв, какъвто е бил преди хилядолетия, когато по тези земи властвали нашите предшественици, оставили ни толкова богато наследство – траките.

То не е враг или маргинал, който следва да отстъпи позицията си от нашето меню на екзотични храни от чужди страни. Добро решение за здравето на една нация дават даровете на природата, които нейната земя е родила и отглежда. Ключът към здравословното хранене е не в крайностите, а в златната среда и баланса във всеки един аспект. Българското кисело мляко е съкровена традиция, която не заслужава пренебрежение. Напротив. То има своето заслужено място не само по наследство, а като богат вкус и ползи за здравето. Неслучайно редица народи, сред които японците се отнасят с уважение към българското кисело мляко и целенасочено го препоръчват и добавят като част от диетата на малки и големи.

Качественото българско кисело мляко

За да се възползвате от всички ползи на киселото мляко, изберете качествен продукт създаден по утвърдена технология в синхрон с традициите. Производството на киселото мляко от детството с по-дълъг срок на годност без изкуствени добавки не е химера, а напълно възможно. Успехът в тази мисия е пряко свързан с хигиената в производството. При наличие на вторично замърсяване в млякото, се образуват дрожди, които в последствие изменят вкуса и причиняват познатото “подуване” на капачката, което е сигнал за потребителите, че нещо не е наред.

Какво казват специалистите:

„Когато разширявахме производството инвестирахме в качествени машини, които имат автоматични системи за измиване, което гарантира хигиена близка до стерилност. Не консервантите решават срока на годност на продуктите, а чистотата и технологията на процеса.“

Николай Кръстев
Главен технолог, "ЕЛВИ" ООД

Не трябва да ви притеснява наличието на сухо мляко, отбелязано в състава на киселите млека. Въпреки лошата си слава, сухото мляко всъщност е добър герой с напълно естествен произход. Представлява сурово краве мляко, на което просто е изпарено съдържанието от около 87% вода, а всички хранителни стойности са съхранени. Технологията е специфична и повтаря тази, за изработка на разтворимите бебешки млека. През нея може да премине само качествено сурово мляко с оглед необходимата термична обработка. Kомпании за производство на кисело мляко използват сухо мляко в процеса не за да спестят нещо, а напротив – за да предложат винаги висок стандарт и качество на крайния продукт, във всяка кофичка.

“Технологията с влагане на сухо мляко в производството, която използваме, е метод описан в български учебник по млекопреработване от 50-те години на миналия век. Тя не е нещо, което ние сами сме измислили, а етап от утвърден висок стандарт. Малка част, от историята на една кофичка автентично българско кисело мляко“.

Николай Кръстев
Главен технолог, "ЕЛВИ" ООД

Пример за компания, съхранила традициите в производството на кисело мляко с неизменно качествен продукт, е Елви ООД, отговорна за популярния бранд, носещ името на китния архитектурно – исторически резерват, скътан в Стара планина – Боженци.

Уважение и съхранение на традициите в производството на кисело мляко "Боженци"

През далечната 1991 г. в село Велковци, на няколко километра от Боженци, двама приятели основават Елви ООД. Малката компания от семеен тип е почти без капитал, с няколко крави, казан за подквасване чрез подгряване с дърва и кола под наем за разнос на киселото мляко. Те неуморно и неизменно отстояват автентичния вкус на българското кисело мляко, сирене и кашкавал и се придържат към доказаните стари производствени технологии по БДС. Благодарение на неуморния им труд, компанията расте и се развива устойчиво и печели все повече почитатели.

През 2004 г. създават марката “Боженци”, а три години по-късно вече разполагат със собствена модерна кравеферма, която затваря цикъла на производство. 6 хил. декара земеделски площи осигуряват отлични условия за отглеждането на над 700 крави, които се радват на класическа музика, водно охлаждане през лятото, свободно движение и дори монтирани специални четки за чесане. Те от своя страна се отплащат за грижата с мляко от най-високо качество. То преминава през процес на млечнокисела ферментация, под въздействието на закваска с култивирани в България Лактобацилус булгарикус и Стрептококус термофилус, за да се превърне в Боженци – кофичка божествена традиция.

Разгледайте колекцията висококачествени млечни продукти на "Боженци":

През годините основната мисия на Елви ООД е да съхрани вкуса на традиционните български млечни продукти, като използва чисти и натурални съставки:

 • Без палмова и други растителни мазнини
 • Без изкуствени оцветители, добавки и консерванти
 • Контрол на качеството на всеки етап от производствения процес - доставка, преработка и експорт на продуктите
 • НАССР система и изследвания от независими акредитирани лаборатории за допълнително външно гарантиране качеството на продуктите
 • Грижа и обучения за фермите, с които работи дружеството
 • Грижа и хуманно отношение към животните в собствената ферма
 • Отговорност и грижа за служителите и общността, в която се развива компанията
 • Отговорно отношение към природата – рециклиране, активна биогаз инсталация, грижа към обработваемата земя

Вече 30 години Боженци е една от утвърдените млекопреработвателни компании, спечелили доверието на потребителите с неизменен безкомпромисен стандарт, въпреки малко по-високия ценови клас.

Всяка държава има храни от старо време и векове назад, те са били основни за населението. За България тази храна е киселото мляко. То е причина за гордост, част от националната ни идентичност. Добавете здраве и полезност към живота си. Изберете вкуса на българската традиция, който заслужавате.