5 начина да подсилите имунната система

В сезона на простудни заболявания, грип и Омикрон заложете на превенцията
Висок клас натурални добавки от

100% природни продукти с гарантирано благоприятен ефект върху физическото и емоционалното здраве

Пролетта почти е тук! При появата на по-слънчеви дни, веднага бързаме да свалим дебелите якета и да започнем да се любуваме на хубавото време, но това предразполага към повече простудни и респираторни заболявания. В допълнение със световната пандемия и честите настинки, типични за този сезон, сега е най-подходящото време да помогнем на имунната си система да е във възможно най-добра форма за защита срещу всякакви предизвикателства. Предлагаме ви 5 начина да я подкрепите с простички промени в ежедневието и навиците ви и ценна помощ от най-големия лечител – природата, с две изпитани природни средства – черен бъз и ехинацея.

Каква е ролята на имунната система?

Тя представлява сложна мрежа от клетки, органи и тъкани, които заедно са отбранителната линия на тялото срещу различни инфекции и заболявания. Има два фронта – вродената имунна система, с която човек се ражда и която реагира при наличието на чужди за тялото нашественици, както и адаптивна или придобита имунна система – която произвежда специални протеини, които наричаме антитела, за да предпази тялото от специфичен нашественик, на който е било изложено. 

Признаците на здрав имунитет включват високи нива на сила, жизненост, енергичност и умение за бързо възстановяване при физическо натоварване. Той е от съществено значение и за психическото здраве и умението да се справяме с предизвикателствата на ежедневието и да живеем качествено. 

Линиите на защита отслабват с времето, тъй като клетките, от които са изградени също стареят. С напредване на годините и при различни форсмажор обстоятелства като текущата световна пандемия и различни агресивни заболявания, този ключов защитник на вашето здраве – имунната система, все повече се нуждае от допълнителна подкрепа и целенасочена грижа. Ето как да я осигурите.

1. Хранете се здравословно с качествени продукти

Проучвания на авторитетното издание Frontiers of Nutrition сочат, че храненето базирано на широк спектър полезни храни като Средиземноморската диета, може да помогне за подобрение на имунния отговор. Тя включва плодове и зеленчуци, бобови растения, ядки и семена, риба, пълнозърнести храни, здравословни мазнини като зехтин.

Затова, добре е да обмислите редовно похапване на:

 • мазни риби - те са богати на омега-3 мастни киселини, които според изследванията подобряват функционирането на клетките на имунната система
 • нискомаслено кисело мляко и ферментирали храни като кимчи, кисело зеле и комбуча- подкрепят здравето на чревния микробиом, който е ключов за имунитета
 • фасул, бобови и варива като леща и нахут
 • студено пресован екстра върджин зехтин
 • плодове и зеленчуци
 • слънчогледови семки и бадеми

Микроелементите като желязо, селен, цинк, мед и витамините С, А, Е, В-6 и фолиевата киселина имат важна роля в имунния отговор на организма, наред с фибрите и антиоксидантите.

...и да премахнете или да намалите максимално:

 • пълномаслените млечни продукти и червеното месо
 • цигарите и алкохола - приемливо е до едно питие дневно за дамите и две за господата
 • преработените храни и трансмазнините
 • белия хляб и бялата захар

2. Движете се повече за по-силен имунитет

Ежедневната бърза разходка от 30 до 45 минути може да помогне за повишаване на имунитета. Упражненията подобряват функцията на имунните клетки, които са на предната линия на защита в борбата с вирусите. 

Изберете любима физическа активност – йога, стречинг, тай чи, въртене на обръч, гимнастика, скачане на въже, пилатес или друго, което ви е „на сърце“ и правите с удоволствие. За по-голям ефект, редувайте различни занимания, като не забравяте да си оставите ден за почивка. Допълнително, можете да изкачвате стълбите до дома си или работното място, както и да паркирате една идея по-далеч, за да ходите повече.

3. Поддържайте здравословно тегло

Редица проучвания сочат, че наднорменото тегло освен предпоставка за различни заболявания, влошава и имунната функция. Според източници като Obesityaction.org, дори при физически активни и хранещи се правилно хора, но с наднормени килограми, налице е влошен имунитет – намалено производство на цитокини, дисфункция на естествените клетки-убийци и други, водещи до повишен риск от инфекция. Ето още една причина да предприемете действия в посока сбогуване с излишните сантиметри и тегло – за да подкрепите имунитета си.

4. Спете достатъчно

Sleep Foundation сочи, че пълноценният сън укрепва имунната система, като подкрепя и вродения, и придобития имунитет. Докато спите, някои компоненти на имунната система работят на бързи обороти. Сред тях е повишеното производство на цитокини. Сънят укрепва и имунната памет – имунната система запомня как да разпознава и реагира на опасни антигени. Според проучване публикувано в Sleep Health, хората, които спят по-малко от 5 часа на нощ са 44% по-склонни да страдат от настинки от тези, които са спали 7 или 8 часа. Основа на добрия сън е рутината – лягане по същото време, добър матрак, почивка без мобилни устройства, релаксация на ума и тялото.

5. Добавете помощ от природата

От векове даровете на природата – билките, работят в полза на човешкото здраве. Популярни помощници на имунитета са черния бъз и ехинацеята. Те са популярни в различни кътчета на света още от древността и продължават и да спомагат по-доброто здраве. Днес се предлагат като основен компонент в лесни за прием мощни природни формули, специално създадени за укрепване на имунитета.

Ще ви представим две от тях, които е добре всеки да има в своята домашна аптека и да приема през студените месеци и в моменти, когато имунитета му е изправен пред изпитания. Първата е решение подходящо и за превенция, а втората е насочена основно към подпомагане на оздравителните процеси. И двете са с автор световната компания, позната с природните си лекове Nature’s Way.

Sambucus Immune Lozenges / Самбукус Immune на Nature’s Way

Тези таблетки за смучене в подкрепа на имунната и дихателната система са решение с имуностимулиращо, противовирусно и антибактериално действие, което си заслужава винаги да имате в себе си. Съдържат мощна формула от екстракт от черен бъз – установено ефективно и безопасно противопростудно средство за деца и възрастни още от времената на Хипократ, допълнено с витамин С, цинк и ехинацея. Подходящи са и за деца над 5 години. 

Съдържат специален екстракт от черен бъз BioActives® извлечен от плодовете на уникалния сорт Haschberg, който се отглежда в богати на минерали почви в екологично чистите райони на Австрия. Извлекът съдържа високи нива на антоцианини – фитосъединения с антиоксидантни, противовъзпалителни, антибактериални и противовирусни ефекти. Черният бъз неутрализира бързо симптомите на простудата и грипните състояния, особено ако приемът започне през първите 48 часа от началото им. Допълнен е с цинк, който засилва имунитета на дихателната лигавица и Витамин C, който спомага за увеличаване броя на клетките от първата линия на имунната защита.

Самбукус Immune може да се приема профилактично за подкрепа естествените защитни сили на организма и функциите на белите дробове. Подходящ и в комбинация с терапията при изявена симптоматика. Таблетките са приятна и високоактивна формула с бързо действие. За възрастни препоръчителният прием е 1 таблетка 1 до 3 пъти дневно, а за деца над 5-годишна възраст по 1 таблетка 1-2 пъти дневно при нужда. Не съдържа изкуствени оцветители, консерванти, млечни продукти, глутен, соя, сол, пшеница,  дрожди.

Всяка таблетка за смучене съдържа биоактивни вещества, еквивалентни на 6400 мг пресни плодове от екстра качество.

Ехинацеята има главната роля в подкрепа естествената активация на имунитета и е в ядрото на втората формула, която предлагаме на вашето внимание като силно ефективна в трудните за имунната система моменти.

Алайв! Immune Health на Nature’s Way

Екстрактите от плодове и зеленчуци си подават ръка с витамини A, C, D3 и цинк, екстракт от ехинацея и масло от риган в природна формула – профилактичен и терапевтичен антиоксидант и имуностимулатор Алайв! Immune Health, който активира вродения и придобития имунитет.

Състава на формулата включва на първо място маслото от риган. То има антимикробно действие, срещу което не се развива резистентност. Съдържа карвакрол, който е антибактериален и противовирусен компонент, ефективен при контролиране на възпалителни процеси и болка. Притежава в състава си и тимол – органично фенолово съединение, с предимно антисептично и противопаразитно действие. Затова маслото от риган потиска развитието на всички типове патогени. Мощното му антиоксидантно действие допринася и за намаляване на вредите, които нанасят свободните радикали. В комбинация с екстрактът от стръковете ехинацея, има синергично имуностимулиращо и антимикробно действие, което намалява значително заболеваемостта, времетраенето на повишената температура и скъсява времето за боледуване.

Ехинацеята също е в центъра на този природен лек, който подсилва защитните линии на имунитета срещу нашественици. Учените сочат, че най-висок терапевтичен статус имат надземните части от растението, затова екстрактът в Алайв Immune Health е извлечен именно от тях. Действието му е естествено като потиска възпалителния процес, намалява риска от вторична бактериална инфекция и облекчава респираторни инфекции, включително грип. Ехинацеята има уникален противовъзпалителен механизъм на намаляване на „болките по цялото тяло“, които се усещат по време на грипна инфекция. Проучване при възрастни хора, приемащи я срещу простуда, сочи, че тя намалява усещането за „разболяване“ и облекчава симптомите. Тези свойства правят билката и респективно Алайв Immune Health повече от подходящо решение в подкрепа на здравето през зимните месеци, но и в текущите времена на активна световна пандемия.

Алайв Immune Health съдържа и едни от най-важните за имунитета витамини: А, C и D3 (100% от дневните нужди) с минерала цинк (50% от необходимото дневно количество). Заедно, те противостоят на инфекциозните процеси и подкрепят възстановяването от инфекции.

Последната, но не по значение, съставка на тази толкова полезна за имунитета формула е Orchard Fruits™ & Garden Veggies –  смес екстракти от плодове и градински зеленчуци: Спанак, грах, зеле, карфиол, aспержи, броколи, брюкселско зеле, краставица, домат, червено цвекло, морков, ябълка, aкай, череша, грозде, малина, банан, синя боровинка, ананас, ягода, червена боровинка – цяла градина полезност богата на микроелементи със силен адаптогенен и тонизиращ ефект срещу изтощението и хроничната умора.

Как ще ви помогне Алайв! Immune Health и кога да го приемате?

 • по време на грипни пандемии, след прекарано заболяване, при стрес и хронична умора
 • при проблеми с респираторното здраве и нарушена имунна функция
 • за превенция и ускоряване на излекуването при всички видове неусложнени респираторни инфекции – ринити, синуити, фарингити, ларингити, тонзилити, бронхити
 • съдейства за намаляване риска от преминаване на вирусната респираторна инфекция в бактериална
 • подкрепя белите дробове и улеснява извеждането на секретите
 • облекчава симптомите при бронхит, възпалено гърло, кашлица с неясен произход и други
 • има мощно противовъзпалително и болкоуспокояващо действие
 • съчетава се успешно с аналгетици, антипиретици, антитусиви и експекторанти, както и с антибактериални и антивирусни лекарства и с ваксини от всички видове

За подкрепа на имунитета и стимулиране на енергията препоръчителната дозировка за възрастни е 1 капсула Алайв Immune Health дневно, като активните компоненти се абсорбират бързо и цялостно.

Здраве и имунитет в интересните времена, в които живеем

Древно китайско проклятие гласи „Дано живееш в интересни времена“. За жалост, през последните две години човечеството от първо лице се сблъска с истината в тези думи. Пандемията е тук и сякаш няма намерение да си отива. В тези предизвикателни обстоятелства повече от всякога е важно, да не губим връзката помежду си и с природата и нейните лекове. От хилядолетия, черният бъз и ехинацеята са на наше разположение и ни подкрепят в борбата с респираторните инфекции и снижения имунитет. В Самбукус Immune и Алайв! Immune Health те са допълнени с витамини и минерали и предоставят завършени формули в полза на имунитета, с които природата е на ваша страна.

Открийте продуктите в Revita.bg

Краткият път към природната аптека.

Към продуктите