9 зеленчука, които не бива да пропускаме да засеем през март месец

Сезон 2021
Сортови семена

Seme.bg

През март месец градината започва да се събужда от зимния сън. Време е да се заемем с нея, за да имаме вкусна и обилна реколта след няколко месеца.

Помолихме за няколко практични съвета експертите от SEME.bg, които осигуряват семена и разсад на хиляди градинари. Те с радост споделиха с нас кои са най-важните семена за месец март. Всяко закъснение в посаждането им ви лишава от възможността да отгледате този любим зеленчук.

Нека видим заедно какво е време да засеем!

Маруля

Ако искате да отгледате маруля (салата) в градината, март е месецът, през който да засеете семена, за да получите разсад. Подходящото време е най-късно до средата на март. По-късно през месеца не е подходящо, защото салатите ще трябва се развиват в много топло време, а те не го понасят.

Грах

Ако не сте си засели граха през февруари, използвайте първата възможност през март. Колкото по-късно, толкова по-зле. Грахът е студоустойчив, а му трябва пролетната влага, за да се развие и да даде богата реколта.

Магданоз и копър

Ранното засяване през март на магданоза и копъра осигурява навременното им поникване и възможност за по – продължителна консумация.

Репички

През първата половина на март по –ниските температури и наличната почвена влага са благоприятни за засяване на репичките.

Зеленолистните са много полезни за здравето и са препоръчани за ежедневна консумация
Може да засеете и други листни зеленчуци, като рукола, спанак и манголд.
Подготвяне на разсад

Домати

През първата половина на месеца се подготвя разсадът за ранни домати. Поставя се в полиетиленови оранжерии, като почвата в тях трябва да се е затоплила трайно до 10 градуса. Подходящо разстояние за пикиране на доматите е 10х10 см. Засявайте 2-2.5 гр. семена от домати на 1 кв.м. Ако ползвате саксии, за доматите са подходящи размери поне 70х70мм или форми за разсад с 28 гнезда. Сортовете, които с най-популярни у нас са: Биволско сърце (розово и червено), Едър розов, Едър червен, Идеал, Хоумстед, Розово сърце.

Подготвяне на разсад

Патладжан

Март е месецът за подготовка на разсадът от патладжан. Семената се засяват в полиетиленови оранжерии, но особено важно е, почвената температура  да е на 10 °С. Подходящи сортове за отглеждане в климатичните условия на страната ни са Български №12, Блек бюти, Лонг пърпъл и др.

Купете семена за вашата градина или тераса сега - ще намерите разнообразие и изобилие на Seme.bg

Семена за вашата градина или тераса

Пипер

През втората половина на март се засява пиперът. За осигуряване на висококачествен разсад на 1 кв.м.  засейте 8-10 г семена. Сортовете пипер, които се препоръчват от Seme.bg са: Куртовска капия, Софийска капия, Рибки и др.

Картофи

През месец март се създават условия за рътенето на картофите, за да бъдат засадени при достигане на постоянна почвена температура над 10 °С.

Имате нужда от съвет?

За да се създадат хубави зеленчукови разсади е необходимо да се положат грижи – избор на подходящо място, навременно засяване и разсаждане, правилно и своевременно торене, подходяща растителна защита. Дори да не сте сигурни в уменията си, сега е времето да опитате!

Ако разполагате с малка тераса и сте прохождащи градинари, изберете си няколко зеленчука, с които да започнете новата си кариера. Започнете именно сега, когато страхът от замръзване най-накрая може да бъде оставен настрана.

За онези от вас, които никога не са обработвали зеленчукова градина и имат още въпроси, специалистите от магазин seme.bg са насреща да помогнат по телефон или имейл. Свържете се с тях сега →

 • продукт
  Семена домати

  Разгледайте семената в онлайн магазина

  Към магазина
 • продукт
  Семена пипер

  Разгледайте семената в онлайн магазина

  Към магазина
 • продукт
  Семена патладжан

  Разгледайте семената в онлайн магазина

  Към магазина
 • продукт
  Семена грах

  Разгледайте семената в онлайн магазина

  Към магазина
 • продукт
  Семена репички

  Разгледайте семената в онлайн магазина

  Към магазина
 • продукт
  Семена салата

  Разгледайте семената в онлайн магазина

  Към магазина
 • продукт
  Картофи

  Разгледайте офертите в онлайн магазина

  Към магазина

Контакти