10 факта за онлайн супермаркетите, които ще улеснят ежедневието ти

Как да пазаруваш без проблеми в онлайн супермаркет - наръчник за начинаещи ‘22

Защо бихте избрали да купите от онлайн супермаркет?

Времената се менят, с тях и нравите. Променяме навиците си ежедневно, включително и начина, по който пазаруваме в близкия супермаркет.

Какво трябва да знаеш за пазаруването в супермаркет през интернет и кои са тънките моменти, за които да внимаваш при избор на супермаркет и поръчка онлайн? Продължи с четенето, за да се запознаеш с 10 важни подробности, които ще те улеснят максимално в ежедневното набавяне на хранителни продукти и потребни стоки за бита през браузъра на телефона или компютъра!

1. Райони за доставка

Дали супермаркетът доставя до твоя адрес?

Всеки онлайн супермаркет фиксира районите, до които прави доставка. Те могат да варират от няколко квартала в София, до няколко града на територията на България. Преди да избереш откъде да поръчаш, задължително провери дали твоят адрес попада в периметъра на обслужване на съответния магазин – тази информация можеш да откриеш още на началната страница или в секция „Доставка“.

Голямото предимство на супермаркетите, които доставят до повече райони в твоя град или в страната е, че можеш да се възползваш от услуга с познато качество, независимо че сменяш локацията. Ако си на гости в съседния квартал или пътуваш до съседен град, няма нужда да променяш навиците си и да се лишаваш от бързото навигиране в менюто, с което си свикнал.

2. Асортиментът онлайн

Какво можеш да поръчаш от онлайн супермаркет?

Онлайн супермаркетите са достоен заместник на физическите магазини що се отнася до асортимент. В онлайн версията им можеш да откриеш познатите категории хранителни и нехранителни стоки, включително пресни плодове и зеленчуци, апетитни печива, специални био и фитнес храни, детски и бебешки продукти, дрогерия, домашни потреби, перилни и почистващи препарати, малки електроуреди и лакомства за домашния любимец.

С други думи асортиментът на онлайн супермаркетите  е достатъчно богат, добре поднесен и подреден в отделни категории за лесно ориентиране на всеки потребител, който влиза за първи път на уеб страницата им. Остава само да разучиш къде се предлагат любимите ти марки! 

Докато разглеждаш, обърни внимание и на това дали в описанията към продуктите присъства срок на годност – по-вероятно е онлайн супермаркети, които го упоменават, да следят редовно за хранителни продукти с изтекъл срок на годност, както и за това да не ги получиш.

3. Цени

Как най-лесно да се спреш на изгодните предложения?

Цените в различните онлайн супермаркети варират, точно както и при физическите магазини. Разликата е, че при онлайн пазаруването всички сезонни, промоционални и нови продукти, както и специалните предложения, откриваш още с влизането – на първа страница на магазина. Това улеснява избора ти и позволява бързо да се информираш за стоките, с които можеш да се запасиш в по-големи количества на ниска цена.

При онлайн пазаруването е лесно да сравняваш цени, като отвориш едновременно и разглеждаш паралелно няколко уеб страници на супермаркети през уеб браузъра на компютъра или мобилния си телефон. Изгодните оферти са, както се казва, поднесени на тепсия и на един клик разстояние!

4. Доставка

Цената на доставката - как да си спестиш време и средства?

Цената на доставката е по-ниска от цена на стандартна куриерска пратка и може да варира според района. Често е безплатна при поръчка над определeна сума, така че си заслужава да провериш как стоят нещата, ако се готвиш за голям пазар.

Работното време на супермаркета и доставката в удобно време са важни детайли. Някои супермаркети доставят от рано сутринта до 23:00 ч. вечерта. Можеш да получиш покупките си до няколко часа след направена поръчка, както и да посочиш часови диапазон за доставка в друг ден. 

Доставката спестява време, усилия и средства, защото получаваш препълнените чанти до входната врата на дома си, независимо на кой етаж живееш и без да ти тежи. Спестяваш си пътуване до магазина, паркиране и опашката на касата, които са досадни. 

Сериозните супермаркети доставят хранителни продукти с хладилни автомобили, регистрирани в Българска Агенция по Безопасност на Храните, за да ти е леко и спокойно и на душата!

5. Поръчка

Как да направиш поръчка от онлайн супермаркет?

Поръчки в онлайн супермаркет се приемат денонощно и изискват само регистрация и вход – обикновено в горния десен ъгъл на екрана. Някои супермаркети предлагат лесен вход директно с твоя Фейсбук или Google профил. Онлайн поръчката дава пълна свобода да избереш кога, къде и как да добавиш нужните продукти в електронната кошница след вход в профила си –  докато си почиваш на дивана или отмяташ задачи на компютъра, в движение или когато се сетиш без нужда от списък на ръка. Имай предвид, че продуктите в кошницата все още не са резервирани за теб – това се случва чак след финализирана поръчка.

*

Можеш да откажеш или промениш направена поръчка, ако все още не е тръгнала към теб – някои супермаркети ти дават възможност да се свържеш с тях допълнително на посочен имейл или телефон, за да коригираш прибързана поръчка или да си по-гъвкав спрямо промени в плановете си.

6. Плащане

Как да заплатиш в онлайн супермаркета?

Всеки онлайн супермаркети предлага по няколко начина за плащане, така че и тук те преследва усещането за избор и комфорт. 

Плащането в брой или с карта през преносимо ПОС устройство при получаване на продуктите си остава опция, която дава сигурност и спокойствие на недоверчивите към предварително заплащане на стоки и услуги.  

Някои супермаркети приемат и плащане с  ваучери за храна при доставка, което моментално ги прави предпочитани от хора, които редовно получават ваучери с месечната си заплата.

Предварителното плащане онлайн с дебитна или кредитна карта, както и чрез epay.bg, transcard, PayPal и др. е налично и продължава да бъде удобно за тези, които искат да разчитат на изцяло безконтактно пазаруване.

7. Липсващи продукти при доставка

А ако нещо е поръчано, а не е доставено?

Вероятно се питаш какво се случва при предварително плащане онлайн и липсващи продукти или неточни количества при доставка? Онлайн супермаркетите са го измислили и то в никакъв случай по начин, който би те ощетил – почти веднага получаваш промо код за разликата, който можеш да използваш при следващо пазаруване, или пък директно ти превеждат съответната сума обратно по сметката. 

Грешки стават, но и лесно се поправят, така че подобни притеснения не са причина да се откажеш от ежедневното удобство на онлайн пазаруването от супермаркет.

8. Рекламации

Възможни ли са рекламации онлайн?

Да! Разбира се, че може да получиш продукти с лошо качество или в неприемливо състояние, защото, както споменахме, грешки стават. Но също толкова възможно е да ги върнеш с бързо възстановяване на заплатената сума, или пък да ги замениш. Всеки онлайн супермаркет е на разположение да получи твоята обратна връзка на посочен имейл и телефон, а повечето са ти благодарни – реагират бързо и се радват да съдействат в името на доволния клиент и възможността да подобрят услугата си.

9. С мисъл за здравето

Безопасни ли са онлайн супермаркетите във времена на Covid-19?

Да! При всички случаи много повече от физическите магазини. Пазаруването от онлайн супермаркет гарантира  перфектно свършена работа с минимален контакт и в пълна безопасност за здравето. 

Да, социалните контакти може би ни липсват, но пък времената изискват да променим приоритетите и да ограничим престоя си сред много и непознати хора. 

Онлайн пазаруването се оказва решение и единствена опция за хората в карантина, а за останалите – възможност за повече и по-здравословни контакти с близките.

10. С мисъл за природата

Как да направиш eco-friendly избор?

Ако мислиш за собственото здраве, така както и за здравето на планетата, то онлайн супермаркетите са  помислили за теб. В подкрепа на решението ти за природосъобразен начин на живот много от тях предлагат доставка в биоразградими торбички както и възможност за връщане на торбичките за рециклиране. Възможността за еко пазаруване е важен критерий при избора на онлайн супермаркет, така че първо провери кой от всички ти я предоставя.

След като засегнахме 10-те ключови момента на онлайн шопинга от супермаркет, можем да обобщим накратко: онлайн супермаркетите са изгоден, лесен, безопасен и здравословен начин за пазар, който гарантира удовлетвореност и една идея по-приятно и безпроблемно ежедневие.

Благодарим ти, че остана с нас докрай, а ние оставаме с надеждата, че сме ти били полезни в случай, че се колебаеш да пристъпиш към промяна в шопинг навиците си.

Готов ли си вече да опиташ? Ето и списък с всички познати онлайн магазини за доставка на храна: