Витамин D3 - най-добрият приятел на бебетата и малките деца

Педиатрите го препоръчват като защита за здравето на костите и зъбите
Висок клас натурални добавки от

100% природни продукти с гарантирано благоприятен ефект върху физическото и емоционалното здраве

Появата на новия живот е знаменателно събитие в живота на всяко семейство. Грижите за бебето заемат най-важното място, като пръв помощник и наставник в тях е педиатърът. Където и да живеете по света, детските лекари сочат един витамин като задължителен за прием от детето, от първите дни до около 6-годишна възраст. Това е негово величество „слънчевият“ витамин D. Знаете ли, защо е толкова важен за бебетата и малките деца? Какво количество от него им е необходим? А могат ли да си го набавят чрез слънцето или от кърмата? Има ли значение какъв витамин D ще изберете да давате на детето си? Представяме ви отговорите на всичко тези важни въпроси.

Историята на витамин D

За да разберете жизненоважното значение на витамин D, трябва да го опознаете по-отблизо. Историята му е повече от любопитна. През далечната 1918 г. във Великобритания и особено в Шотландия, има много заболели от рахит – болест, която забавя процеса на втвърдяване на костите и те често се деформират, като рискът от фрактури се увеличава многократно. Случаите са толкова много, че рахитът става известен като “английската болест”.

В борбата с изучаването и победата над заболяването се включва сър Едуард Меланби. Той правилно се насочва към дефицити в диетата като причина за това състояние и доказва теорията си. Още повече, открива, че маслото от черен дроб на треска лекува болестта, чрез съдържащия се в него нов непознат витамин, който учените наричат “Витамин D”. Новите познания се разпространяват по света и рахитът е елиминиран като масов медицински проблем.

Значението на витамин D за здравето на бебетата и децата

Днес знаем много повече за витамин D (калциферол) и неговите две активни форми:

Д2 (ергокалциферол)

открива се в растенията

Д3 (холикалциферол)

биоактивната формула за човешкия организъм, която се синтезира в кожата под действието на слънчевите лъчи и се съдържа в някои храни

Основната му роля е свързана с абсорбцията на калций и фосфор, а според последните проучвания и с обмяната на цинка и мангана в тялото. Подкрепяйки метаболизма на калция, витамин D подкрепя формирането и укрепването на костите и зъбите при децата. Освен това той има определящо значение за имунитета – активните защитни сили на тялото срещу възпалителни състояния като настинки, атопична астма, алергични реакции, пневмонии, вируси и други, включително Covid-19. Според последните проучвания, витамин D осигурява и правилно развитие на мозъчната функция при малките деца.

Значение на витамин D за здравето:

 • регулира минерализацията на костите и зъбите и развитието на малката и голямата фонтанела при новородените
 • има противовъзпалителни, антиоксидантни и невропротективни свойства
 • поддържа имунното здраве, мускулната функция и активността на мозъчните клетки

Всички тези особености водят до един извод за медицината в световен мащаб: бебетата и малките деца се нуждаят от задължителен прием на Витамин D под формата на добавка в подходяща за бебето форма като Vitamin D3 Drops на Webber Naturals.

Как да разпознаете дефицита на витамин D при детето и до какво може да доведе той?

Ако количеството витамин D в детския активно растящ организъм не е достатъчно, могат да се появят сериозни заболявания като вече споменатия рахит – нарушена минерализация на костите и свързана с тяхното “омекване,” което от своя страна води до повтарящи се фактури и забавя нормалния растеж на скелета, никненето на зъбите и образуването на емайла им.

 • чести заболявания или инфекции
 • растеж с по-бавни темпове
 • чести костни фрактури
 • липса на зъби до 9-месечна възраст или кътници до 14-месечна възраст
 • нарушен мускулен тонус
 • забавено затваряне на фонтанелата (обичайно се затваря до навършване на 2 години) и други признаци
 • обилно изпотяване

За да избегнете тези проблеми, осигурявайте на бебето препоръчителната доза качествен сертифициран витамин D3 като Vitamin D3 Drops на Webber Naturals. Коментирайте с педиатъра всички свои притеснения относно здравето на детето.

От колко витамин D се нуждаят бебетата?

Педиатрите в България препоръчват приемът на витамин D да започне след като бебето навърши 1 седмица и да продължи за период от поне една година в доза от 400 IU дневно. Същото количество препоръчва Американската академия по педиатрия (The American Academy of Pediatrics). Поради доказаните ползи за растежа и здравето на подрастващите, много от детските лекари препоръчват приемът да продължи до навършване на 6-годишна възраст в доза от 600 IU.

Може ли бебето да получи необходимите му количества витамин D от слънцето?

Неслучайно наричат витамин D “слънчевия витамин.” Тялото го синтезира под слънчевите ласки. Затова и в по-мрачните страни, е част от препоръчителните добавки, тъй като местните не могат да си го набавят в достатъчно количество поради облачното време. България се радва на достатъчно слънчеви дни. Въпреки това, макар и полезно за синтеза на витамин D, излагането на пряко слънце и UV лъчите, не е препоръчително за чувствителната бебешка кожа. Затова, този подход за набавяне на витамин D не е опция за най-малките.

Набавят ли си бебетата достатъчно витамин D от кърмата?

Кърмата е най-полезната храна, която можете да предложите на бебето. Въпреки това, тя съдържа много малки количества витамин D, около 20% от нужния дневен прием, които не са достатъчни, за да отговорят на нуждите на бързо растящото бебе. Ето защо, необходим е приемът на качествен витамин D създаден специално за бебета като Vitamin D3 Drops на Webber Naturals. Ако бебето ви приема адаптирано мляко, необходимо е да прочетете състава на етикета. Обичайно тези формули съдържат необходимите количества витамин D.

Как да осигурите необходимият на бебето и подрастващото дете витамин D?

Възрастните хора могат лесно да си набавят витамин D чрез прием на хранителна добавка и добавяне в диетата на:

 • мазни риби като сьомга, пъстърва, скумрия, херинга, сардини, аншоа и риба тон
 • гъби - единственият пълноценен неживотински източник на витамин D
 • масло от черен дроб на треска и други рибени масла
 • обогатени с витамин D продукти
 • яйчен жълтък
 • гъби - единственият пълноценен неживотински източник на витамин D
 • обогатени с витамин D продукти

Разбира се, няма как да ги предложите на бебето. За него подходящ избор е витамин D в течна форма, който се дава ежедневно в определеното от педиатъра количество. Важно е да изберете продукт, който е специално предназначен за бебета, на доказан световен производител като Vitamin D3 Drops на Webber Naturals.

Как помага на бебето и подрастващите деца Vitamin D3 Drops 400 IU на Webber Naturals?

Vitamin D3 Drops 400 IU на Webber Naturals е сертифицирана формула, създадена е с мисъл за здравето и комфорта на най-малките. Съдържа чист, изцяло натурален течен премиум Витамин D на световноизвестната канадска компания Webber Natural. Той се грижи за здравето на вашето бебе и подрастващо дете, като доставя естествената форма на витамина – D3 (холекалциферол) в препоръчителното от педиатрите и световната медицина дневно количество от 400 IU / 10 µg, съдържащо се във всяка капка от 0,03 ml.

Vitamin D3 Drops 400 IU на Webber Naturals се грижи за децата като:

 • спомага усвояването на калций и фосфор
 • подкрепя развитието на здрави кости и зъби
 • подкрепя имунитета и защитните сили на организма
 • от значение за цялостното добро здраве

Само едно шишенце Vitamin D3 Drops на Webber Naturals ви предлага 15 ml висококачествен витамин D, достатъчни за 500 дози от 400 IU дневно. Това означава, че една опаковка от Vitamin D3 Drops 400 IU на Webber Naturals съдържа достатъчно витамин D за първите година и половина на бебето. Дозирането в препоръчителното количество е повече от лесно – една капка е равна на дневния прием.

Прекрасната Емануела също се довери на Vitamin D3 Drops 400 IU на Webber Natural като източник на Витамин Д за малкия Васко:

Защо да изберете Vitamin D3 Drops на Webber Natural:

 • съдържа сертифициран течен витамин D3 с най-висока чистота, който в комбинация с използваните за носител на витамина органично ленено масло и витамин Е отговаря на високите лекарствени стандарти в САЩ
 • не съдържа изкуствени оцветители, консерванти, подсладители, ГМО, захар, млечни продукти, пшеница, дрожди, соя, яйца, риба, черупчести, сол, ядки
 • тестван и сертифициран от Kosher и Halal продукт за чистота и ефективност, създаден с грижа за най-малките и тяхното здраве и комфорт
 • една капка от продукта е равна на препоръчителната дневна доза от 400 IU
 • лесен за дозиране с капкомер - поставете една капка на езика на бебето или я предложете разтворена в течност - майчино мляко или вода
 • няма вкус и мирис и можете спокойно, без да притесните бебето, да му дадете витамина
 • защитава най-малките, като осигурява подкрепа на костното и зъбно здраве, имунитета, общото здравословно състояние

Чуйте и мнението на д-р Жиланов защо детето има нужда от допълнителен прием на Витамин D:

За да осигурим забава на вашето дете, предлагаме всяка опаковка Vitamin D3 Drops на Webber Naturals, достатъчна за първите година и половина на бебето, с подарък плюшена играчка делфин – нов приятел за забавни игри. Защото за нас, най-важни сте вие.

С Vitamin D3 Drops на Webber Naturals цялото количество витамин D, от което бебето се нуждае всеки ден, е събран в точно една капка полезност. Дозирате лесно и прецизно, без вкус и мирис, които да нарушат комфорта на детето. Избирайки този продукт, избирате качество, сертифицирано и тествано за най-висока чистота и ефективност – защото бебето ви заслужава най-доброто.

Ще откриете Vitamin D3 Drops на Webber Naturals в Revita.bg

Здраве от природата за цялото семейство.

Към продукта