Защо и как да предпазим домашния си любимец от вредители

Пролетните и летни месеци носят със себе си висок риск от ухапване от бълхи, кърлежи и други вредители
Защитете своето куче и своя дом с

Отблъсква и убива кърлежи, бълхи, комари, пясъчни и хапещи мухи.

Пролетта и лятото са сезоните, които носят най-голяма опасност за нашите домашни любимци по време на разходките ни навън заедно. Рискът от ухапване от насекомо нараства с увеличаването на температурите и влажността, които предразполагат размножаването на насекомите. Наша отговорност е да знаем как да защитим любимите си животинки и как да реагираме при нараняване, ухапване и ужилване.

За жалост, освен временен некомфорт и леки рани, кърлежи, бълхи, мухи и всякакви други буболечки могат да заразят домашния ни любимец със сериозни болести. В тази статия ще разгледаме ефективните начини да предпазим здравето на нашето куче, за да сме спокойни, че то е защитено в играта си навън.

Бълхи

Бълхите са малки, скачащи и хапещи насекоми, които паразитират върху животните. Вашият любимец може да бъде опаразитен с бълхи през цялата година. Само 5% от всички бълхи в дадена среда са върху животното, където те могат удобно да живеят през целия си живот, докато 95% от бълхите са във вашето домакинство като микроскопични яйца, какавиди и ларви. Освен сърбежа, който предизвикват, те могат да доведат до тежки алергични реакции при по-чувствителни животни.

Кърлежи

Кърлежите са акари, хранещи се с кръв, които живеят във външната среда. Появяват се през пролетта и есента, когато е влажно и топло. Те се прикрепят към вашето куче, когато то мине покрай тях и се хранят с кръвта му в продължение на няколко дни. Женският кърлеж може да нарасне до 120 пъти от неговия първоначален размер по време на храненето с кръв. След това пада от кучето ви на място, където да снесе яйцата си.

Насекоми

Летящите насекоми (комари, пясъчни и конски мухи) са паразити, които се хранят с кръвта от кучета и други бозайници, включително и хора. Те са особено активни през топлите сезони. Техните ухапвания могат да бъдат изключително болезнени и дори да доведат до алергични реакции. Рискът се повишава и от факта, че съществува голямо разнообразие от насекоми и съответно различни симптоми, причинени от ухапването на всеки отделен вид.

По-лошото, обаче е, че тези паразити могат да пренесат опасни и дори потенциално смъртоносни заболявания на вашия любимец.

Истинската опасност - болестите

При ухапване, животните се заразяват по време на смученето на кръв – чрез слюнката си, паразитите изпускат причинителите на опасните заболявания. Ето и някои от основните болести, пренасяни от насекомите, включително и в България:

  • Кърлежите са преносители на бабезиоза, лаймска болест, ерлихиоза и анаплазмоза.
  • Бълхите могат да причинят тежък алергичен дерматит, вследствие на разчесванията от животното след ухапването. Също така могат да пренесат яйца на тения на вашето куче ако то изяде заразена бълха при почистването на козината си.
  • Комарите могат също да пренесат болести на вашето куче. В Европа най-опасното такова заболяване е дирофилариозата или сърдечен червей.
  • Пясъчните мухи могат да пренесат лайшманиоза, сериозно и потенциално фатално заболяване при кучета, което присъства във всички средиземноморски региони, както и в южните части и черноморското крайбрежие на България.

Тези заболявания могат да доведат до различни симптоми като треска, летаргия, анемия, загуба на тегло, някои дори могат да бъдат фатални.

Какво е решението?

Трябва да третирате кучето си превантивно срещу бълхи, кърлежи и летящи насекоми през всеки рисков сезон, за да предотвратите предаването на заболяванията, които те могат да носят, както и да предпазите дома си от нашествието на бълхи. Един от най-ефективните методи за превенция е чрез противопаразитни препарати.  Много важно е да не започвате да третирате домашния си любимец чак когато видите паразитите върху него, а още в началото на сезона на паразитите – обикновено още от ранна пролет.

Противопаразитни препарати

Особено важно е да ползвате противопаразитни препарати, когато ви предстои почивка на морския бряг или екскурзия с кучето в планината, където комарите и кърлежите са в изобилие.

Без значение какви са вашите планове, FRONTLINE TRI-ACT® е тук, за да защити вашето куче – навсякъде, където и да отидете заедно. FRONTLINE TRI-ACT® осигурява изключително силна защита за кучета в уникална 3 в 1 формула, която убива бързо бълхи, кърлежи и летящи насекоми. Едно локално приложение започва да убива бълхите само след пет минути, убива кърлежите след 1 час и предотвратява бъдещи опаразитявания.

FRONTLINE TRI-ACT ЗА КУЧЕТА

Препаратът успява да убие бълхите още преди да могат да снесат яйца си, предотвратявайки заразяването на дома ви с насекомите. Освен това, FRONTLINE TRI-ACT® отблъсква и елиминира комари, кърлежи, хапещи мухи и пясъчни мухи като подпомага и контрола на заразяването с акари Sarcoptes (ушна краста).

Активни съставки и приложение на FRONTLINE TRI-ACT ®

Активни съставки

FRONTLINE TRI-ACT ® съдържа активните съставки fipronil и permetrin. След като продуктът се нанесе, активните вещества се натрупват в мастните жлези на кожата на вашия домашен любимец. След това се отделят и разпространяват непрекъснато по козината и кожата на вашия домашен любимец през космените фоликули. Бълхите и кърлежите, които скачат на вашия домашен любимец, биват убити чрез директен контакт. Съставката permethrin действа отблъскващо на кърлежите, комарите и мухите и убива пясъчните мухи, преносители на лайшманиозата.

Внимание! FRONTLINE TRI-ACT ® не трябва да се прилага при котки или на кучета, живеещи заедно с котки, тъй като permethrin е токсичен за котките.

Приложение

След като сте разделили козината между плешките, за да се гарантира, че кожата се вижда, може да приложите продукта на едно или две места – едното, в основата на черепа и второто 2-3 cм по-назад. Най-важното е продуктът да не се прилага на място, което Вашият домашен любимец може да оближе.

...и няколко често задавани въпроса:

Колко чество трябва да се използва Frontline?

Третирайте всички кучета на всеки 4 седмици през годината.

Мога ли да прилагам Frontline където и да е върху домашния си любимец?

Не. Трябва да се прилага директно върху кожата на животното (не на козината му), в основата на врата, между плешките, където вашият любимец не може да се оближе.

Има ли значение на каква възраст е моето куче за използването на Frontline?

FRONTLINE може да се използва от 8 седмична възраст при малки кученца, които тежат повече от 2 кг.

Трябва ли да обезпаразитявам любимеца си през зимата?

Да! Бълхите са активни през цялата година. Сезонът на кърлежите е основно от март до октомври, но по принцип кърлежите са активни при външна температура от 6 ° C. Ларвите на бълхите целогодишно биват пренасяни дори чрез обувките на човека.

Златни правила

Превенцията е от решаващо значение! Ако обаче откриете бълха или кърлеж на Вашия домашен любимец или себе си, трябва незабавно да действате, за да избегнете потенциални рискове за здравето.

  • Винаги третирайте всички животни в домакинството.
  • Използвайте подходящия продукт, съобразен с размера на Вашия домашен любимец.
  • Нанесете продукта по правилния начин - директно върху кожата.
  • Не къпете домашния любимец 48 часа преди и след третиране с Frontline.
  • Следете графика и прилагайте редовно продукта.
  • Третирайте активните домашни любимци, особено в топлите месеци.

Вашето куче е вашият N1 партньор в приключенията – вземете гo навсякъде с FRONTLINE TRI-ACT® – марка N1 в контрола на бълхи и кърлежи.

FRONTLINE TRI-ACT ЗА КУЧЕТА

Елиминира кърлежите и бълхите и не допуска ново опаразитяване.

Към продукта