Как да защитим дома си от мълнии в сезона на гръмотевичните бури

Кратък ноу-хау наръчник, който всеки трябва да прочете
Защити дома си с

Парадайс Електрик

На какво по-хубаво място да бъдеш по време на буря от сигурния комфорт на дома? Светкавици раздират небето, следвани от тътена на гръмотевиците. Добре, че сте си вкъщи! Дали обаче наистина сте защитени? От дъжда – може би, но ефективната защита срещу мълнии е друго нещо.

Тя е задължителна за всяка една сграда у нас, но по ред причини – често липсва. Това изправя пред реална опасност не само обитателите на съответната постройка, но и преминаващите в близост. Реално, всеки може да се окаже фатален магнит за мълнията, когато няма какво друго наоколо да “я прихване”. Затова, желателно и дори животоспасяващо е да помислите за адекватна мълниезащита, изпълнена от компания оперираща в областта, която знае какво прави.

За да разберете колко важно е това, подчертаваме, че сред изброените фактори за оценка на риска в съответното законодателство у нас са щетите, нанасяни от мълнии като загуба на човешки живот, обществени услуги, културно наследство и икономически загуби (сгради, външни съоръжения и намиращото се в тях имущество). 

За да подпомогнем по-добрата ориентация в материята, представяме ви ноу-хау наръчник за мълниите, с който всеки е добре да е запознат, още повече сега, когато сме на прага на лятото – любимият сезон не само на нас за отпуск и морски ваканции, но и на гръмотевичните бури и мълниите.      

Кратки факти за мълниите

От боговете до Бенджамин Франклин и съвременната наука

Божественият гняв бил обяснението на древните цивилизации за небесните явления. След това се намесила науката. Повратен момент се оказал един юнски следобед на 1752 г., в който задаваща се буря подгонила хората към домовете им. Само един ентусиаст я чакал с нетърпение, въоръжен със специално хвърчило. С негова помощ, доказал че светкавицата има електрически произход и достигнал до идеята за гръмоотвода. Ученият бил Бенджамин Франклин – същият, който краси банкнотата от 100 USD.

Днес знаем, че е бил напълно прав. Мълнията е мощен електрически заряд, формиран от атмосферни дисбаланси. Движи се със скорост от внушителните 300 хил. км. в час и със своите 25000°C е пет пъти по-гореща от повърхността на слънцето. Може да достигне стотици километри дължина. Звукът, който генерира, когато загрее въздуха, се нарича гръмотевица.

Мълниите по света и у нас и увредата, която нанасят

 • Мит е, че мълнията никога не удря два пъти едно и също място; Емпайър Стейт Билдинг бива удрян от мълния между 25 и 100 пъти годишно
 • Ако под въздействие на глобалното затопляне температурата скочи с 1°C, бурите в атмосферата ще се увеличат пет пъти
 • Мълниите могат да ранят тежко и дори смъртоносно хора и животни
 • Средностатистическата мълния носи заряд от 300 млн. волта или 30 хил. ампера
 • На мълнията не ѝ трябва дъжд - „сухите“ мълнии са основна причина за пожари
 • Мълниите увреждат електрически инсталации, уреди и цели трафопостове
 • Всяка секунда на земята падат около 100 мълнии; това прави 8 млн./ ден или над 3 млрд./ годишно

Как да разберем колко близо сме до бурята?

Първо ще видите светкавицата, защото светлината се движи по-бързо. После ще чуете гръмотевицата, защото звукът е по-бавен. Бройте секундите между двете. Колкото повече са, толкова сте по-далеч от епицентъра на бурята. Ако са под 30 опасността е в непосредствена близост.

Как да се защитим надеждно от мълниите

Географските особености на родината ни я поставят на пътя на мълниите, като любимият им сезон е лятото. Надеждна защита срещу тях предоставя системата за мълниезащита или гръмоотвод, както я познават много хора. Тя е съвкупност от технически мероприятия и средства. При пряко попадение на мълния „улавя“ електричеството и го отвежда безопасно в земята.

По този начин тя пази нас и нашето имущество. Действието ѝ е насочено към осигуряване безопасността на хора, домашни животни, сгради, машини, съоръжения и прочие от въздействията на мълниите и щетите, които нанасят като разруха, пожари, взривове и други. Задължителна е за сгради, съоръжения, включително целево в близост до открити пространства, където има хора като паркове или се извършва икономическа дейност като различни пазари и производства.

Българското законодателство задължава всяка сграда да има мълниезащита

Защитата на сгради и външни съоръжения, проектирането на мълниеприемници, токоотводи, заземители, защита от корозия и свързаните дейности са регламентирани е в нормативен акт. Той указва, че системата “за улов” и заземяване на мълнии е задължителна за всяка една сграда в България. Отнася се не само до проектирането и изграждане на нови, но и до реконструкция на съществуващи мълниезащитни уредби.

Избор на мълниезащита – задължително от специалист доказал се в бранша

Изграждането на надеждна система, която наистина ще пази вас и дома ви, не е лека задача и изисква широк набор умения, познания, технологии. Какво прави мълниезащитата? Пази вас и вашето имущество. За изграждането ѝ отговарят специализирани в областта компании като Парадайс Електрик Груп, която се грижи за хората, сградите и съоръженията от 2008 г. насам.

Компанията е лидер в своя бранш и предоставя оптимално качество гарантирано от дългогодишен професионален опит комбиниран със съвременни технологии. Освен в полето мълниезащита и заземяване, оперира и в свързани области като защита от пренапрежение, системи за катодна защита, качество на електроенергията и защита срещу електромагнитното излъчване (EMF)

Текущо състояние и ефективност на мълниезащитата в България

Тревожна липса на инсталации или наличие на неефективни и остарели решения

Въпреки задължението по закон и предвидените парични санкции, част от сградите у нас по една или друга причина нямат мълниезащита. Други постройки имат такава, но тя не е изградена ефективно. Става дума и за обществени и административни, и за жилищни сгради. 

Много хора неглижират проблема с мисълта, че точно на тях гръмотевична буря няма да се случи. Статистиките обаче сочат, че преките и косвени жертви на бурите – и хора, и материална собственост, всяка година се увеличават. Това е логично, предвид отслабената защита и растящия брой подобни явления в България. 

Може да падне гръмотевица и на 2 км от дома ни, но да се регистрира високо напрежение във всички електрически уреди в този радиус. Затова и има практика в много държави в електрически табла да се слагат защити срещу пренапрежение. В България това оскъпява таблото с около 40 лв. на апартамент, но тази превенция също рядко се прилага.

маг. инж. Ернесто Нориега Стефанов
Изпълнителен директор и експерт по мълниезащита, Парадайс Електрик Груп

Цифрите сочат увеличение на гръмотевичните бури и мълниите

Годишният доклад за състоянието и развитието на земеделието за 2020 г. на Министерството на земеделието, храните и горите очертава увеличение у нас на честотата и силата на опасните явления като градушки, наводнения, торнада и мълнии. Данните са потвърдени от Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ), която разполага с национална метеорологична радарна мрежа, чрез която 24 часа в денонощието се осигурява непрекъснато наблюдение на атмосферата за откриване и свръхкраткосрочна прогноза за силни бури, мълнии, порои, градушки и други неблагоприятни атмосферни явления. 

Какво е решението?

Изход от ситуацията при напълно достъпни условия дават гъвкавите решения за мълниезащита на компании иноватори. Сред тях е Парадайс Електрик Груп, чиито инсталации са съобразени с националните и международни нормативни уредби. Достатъчно е всеки да помисли за защитата на себе си и своя дом чрез надеждно решение от проверен специалист. Наличието на съвременни системи при все по-голям брой домакинства, обществени и бизнес сгради означава подсилване на цялостното ниво на мълниезащита на България.

Правилна работа на мълниезащитните инсталации

Технически паспорт на системата

Мълниезащитните уредби трябва да имат технически паспорт, в който са описани:

 • вид - конвенционална или активна мълниезащита
 • ниво на мълниезащита
 • радиус на действие
 • сертификати
 • декларации за съответствие на използваните материали
 • инструкция за експлоатация и поддръжка
 • дневници за периодични проверки и протоколи за измервания

Мълниезащита от Парадайс Електрик Груп

Компанията има дългогодишен международен опит в изграждането на мълниезащитни и заземителни системи. Предлага цялостна инженеринг услуга – проектиране, поддръжка и изграждане с голямо разнообразие материали. Подходящи решения за всякакъв тип сгради – жилищни, промишлени предприятия, бензиностанции и газстанции, резервоари, газоотводни тръби, телекомуникационни централи и станции, петролни кладенци, рафинерии, газопроводи, системи за водоснабдяване, електроцентрали, подстанции средно и високо напрежение. Парадайс Електрик Груп изготвя индивидуални решения за всеки клиент. На разположение на строителни фирми и проектанти са специализирани пакети.

А колко ще ми струва?

Мълниезащитната инсталация пази сградата от пожар и щети по уреди и електроника, а струва по-малко от 1% от общата стойност на постройката. Сумата е релевантна на тази за един качествен телевизор или лаптоп. Зависи от типа система, който пък от своя страна се определя от няколко фактора: местоположение и размери на сградата, вид на почвата наоколо, тип покрив, предпочитан ценови клас.

Колко струва защитата на вас, вашите близки и дома ви? Имате ли електроника у дома, която цените? Какво ще се случи с нея при токов удар? Кога за последно са проверявани мълниезащитата и заземяването на електрическите табла във вашата сграда? А искате ли да спите спокойно по време на буря?

Парадайс Електрик Груп е на ваше разположение с индивидуално решение за вашият имот. Любимият сезон на бурите у нас – лятото, наближава. Осигурете си надеждна защита днес!

Защити дома си с Парадайс Електрик още сега

Потърси ни на тел. 0884 288 089 или ни изпрати имейл на office@paradise-electric.eu

Контакти