Имате нужда от бърз кредит? 8 съвета, от които ще се нуждаете преди да вземете решение.

Най-важното за бързите кредити, на едно място

За какво ви се налага да взимате бърз кредит?

Пари ще ни трябват винаги, и за всичко. Но какво се случва, когато ни трябват пари спешно? В днешно време, бързите кредити са услуга, до която всички имаме свободен и лесен достъп. Именно и в сегашното ни ежедневие е много по-вероятно да ни се наложи да се възползваме от подобни услуги. От нас се изисква малко, за да направим този процес по-лесен и разбираем. Бърз кредит не е синоним на прибързани решения. Можем да се съгласим, че проблемите се решават не само с много пари, но и с бързи пари. И това, обаче, си има своите тънкости. 

Приятелски ви предлагаме 8 съвета, които ако спазите, ще сте уверени и с покойни с решението си за бърз кредит. 

Проверете условията

и ситния текст

Хората с опит биха казали, че е добре да знаем в какво се забъркваме. Това важи за всяко звено в житейския ни път. Добрите решения са почти невъзможни без да се запознаете подробно с това, с което отсрещната страна ви предлага. Ако сте финализирали решението си да изтеглите бърз кредит, не се двоумете дали да прочетете всяка една малка подробност от условията, която избраната от вас фирма поднася. Срокове, вноски, такси, лихви… това са само част от грубата информация, която ви е необходима. Уверете се, че сте се запознали добре с всеки детайл от условията и той е в синхрон с вашата цялостна нужда и възможности. 

Планирайте бюджета си

Личен, семеен или фирмен. Всеки бюджет има нужда от внимателен анализ.
Планирането на личния бюджет е важно и значително улеснява живота ни във всички аспекти. От особено значение е, когато мислите да изтеглите пари назаем. Запознайте се добре и правилно отчетете своите приходи и разходи, за да не изпадате в неприятни ситуации, когато имате задължения към фирма кредитор. Също така пресметнете внимателно кредит от каква сума можете да си позволите, за да можете да го изплатите безпроблемно и навреме без да се лишавате от досегашния си стандарт на живот и да изпадате във временен финансов колапс, от който излизането не е никак лесно. С добре планиран бюджет, вероятността нещо да се обърка е значително по-малка. 

Не действайте емоционално

Не прибързвайте, когато имате нужда от бърз заем. Обмислете добре плюсовете и минусите на подобна стъпка и доколко тя е жизнено важна за вас в този момент. Избягвайте вълнението при подобен тип начинание, за да можете да си съставите адекватна преценка над ситуацията. Звучи сложно, но всички знаем, че под влиянието на емоция е доста по-трудно да предприемем логически издържани действия, което води до неприятни последици. Спокойствие и търпение. Само това е нужно, за да постигнете резултат дори и в това начинание!

Колко бързо имате нужда от пари?

Случва се да попаднете в ситуация, в която са ви нужни средства – бързо. Добре е да вземете предвид точно колко бързо. Често такива моменти са стресови и ни подтикват да преувеличим интензивността на проблема. Помислете добре дали и колко належащо ви трябват пари. Тегленето на бързи средства може да се случи за няколко минути, но връщането им – не съвсем. Погрижете се да имате пълна яснота дали и колко бързо ви трябва тази конкретна сума пари.

Доверието във фирмата кредитор

С напредване на времето, броят на фирмите, които предлагат бързи и достъпни кредити, стремглаво се покачва. Конкуренцията е голяма, търсенето също. Препоръчително за вас е да се запознаете в детайл с фирмата, чието съдействие ще изберете. Разгледайте отзиви, прочетете мнения на текущи клиенти, които вече са използвали услугите ѝ. Направете справка и сравнение и не взимайте решене на сляпо. Да, доверието се изгражда в процеса, но е най-добре да сте убедени, че сте избрали най-подходящата компания, когато решението ви е във финален стадий. Така ще можете да използвате спокойно подобен тип услуги, без да сте притеснени от възможни измами или неясноти.

Проверката е висша форма на доверие

Преди да решите да се обвържете с дадена фирма, особено ако тя е непозната за вас, не пропускайте да направите справка на нейната регистрация и легитимност. Задължително е тя да присъства официално в регистър, за да може и вие да сте спокойни в нейната законова изправност. Подобна проверка може да направите в сайта на Българската народна банка, а за улеснение ви предоставяме линк към точната секция тук >>

След справка в регистъра, добре е да прегледате внимателно сайта на кредитора, секцията “Често задавани въпроси” ако присъства, блога и статии в медиите и социалните профили, за да добиете представа за иградения имидж и потребителско доверие. Бъдете детайлни и обективни във вашето търсене и преценка. Няма да ви отнеме много време да се запознаете подробно с кредитора, но бихте си спестили много нерви и разправии с некоректни фирми.

Комуникация с обслужващия център

За щастие, вече почти няма услуга, която да не предоставя съпорт и възможност за обратна връзка. Като клиенти, можем свободно да задаваме въпроси и да получим отговор в кратък срок. Това е безспорно удобство, предлагано от всяка фирма, стараеща се да предостави качествена услуга. Възползайте се от потребителското си право да бъдете запознати и уведомени по всеки въпрос, който ви засяга пряко. Каналите за контакт са много, важното е да ги използвате по предназначение, за да изгладите всяка неравност по пътя към своите нужди. Комуникацията винаги е била важен елемент в изграждането на доверие в отношенията между потребител – доставчик на услуги.

За какво НЕ е подходящ бързият кредит

Списъкът е дълъг. Много хора теглят заеми за несъществени и маловажни неща. Една от основните грешки, които потребителите допускат е да изтеглят кредит, за да погасят вече съществуващ такъв, или за да дадат заем на трето лице. Не е добра идея да теглите кредит и за почивка или нова техника. Съумейте да наредите приоритетите си по жизнена важност и приемете, че за всичко си има време и начин. Можем лесно да стигнем до извода, че много хора теглят пари, за да се сдобият с така желаните вещи, за да посетят така бленуваната дестинация, или за да сменят най-сетне стария си автомобил.

Истинска история:

Как Петя изтегли бърз кредит за непредвиден разход

Оставаха ми две седмици до следващата заплата, когато пералнята ми се развали. В сервиза за ремонта ми поискаха 300 лв, но това беше твърде много за стара пералня и затова реших да закупя нова за около 800 лв. За съжаление, не разполагах на момента с тази сума. Потърсих информация в Google кои фирми предлагат бързи кредити, избрах една от тях, кандидаствах и за кратко време вече разполагах с необходимите средства. След 2 седмици, когато взех заплата, изплатих половината кредит, а при следващата заплата изплатих целия кредит.

Петя

А какво казва статистиката:

Преди да потърсите кредитор - научете спецификите

Какво е ГПР?

ГПР е съкращение на Годишен Процент на Разходите и пoĸaзвa ocĸъпявaнeто нa ĸpeдита, след като към лихвения процент се добавят всички допълнителни разходи по кредита като такси за одобрение и обслужване, застраховане на кредита и др. 

Как се изчислява ГПР?

  1. Изчислете сумата на всички лихви, които ще бъдат изплатени за целия срок на кредита + сумата на всички допълнителни такси.
  2. Разделете получения резултат на общия брой дни (за целия срок), за който е отпуснат кредита.
  3. Умножете получения резултат по 365 – така получавате годишния размер.
  4. Умножете получения резултат по 100 – така получавате размера на ГПР в процент.

За улеснение, може да изчислите ГПР от този оналйн калкулатор за целта >>.

Лихва при бърз кредит

Законодателят е предвидил, че лицензираните фирми за бързи кредити могат да оскъпят законната лихва до пет пъти, добавяйки към кредита ви допълнителни такси и формирайки по този начин т.нар. годишен процент на раходите (ГПР). Законната лихва е основният лихвен процент на БНБ за периода плюс 10 пункта, т.е. в момента тя е около 10% годишно. На база тези ограничения в закона, фирмите за бързи кредити в момента биха могли да оскъпят разхода по взетия заем до около 40% годишно, което включва законовата лихва и допълнителни разходи за кредитополучателя.

Застраховка на бърз кредит

Кредиторите предлагат застраховка на кредита (може да бъде и задъжителна), с която ако се случи нещо неизбежно или непредвидимо с кредитополучателя и той няма възоможност да върне отпуснатата сума – застрахователят поема задължението. Подобни застраховки са платени и е важно да се запознаете с тяхната стойност и как биха оскъпили крайната ви вноска.

Гаранция/Поръчител при бърз кредит

Някои кредиорите изискват гаранция при отпускането на кредит под формата на поръчител или банкова гаранция. При “по-рискови” кредитополучатели е възможно тази гаранция да бъде задължителна, за да се подсигури цялостното връщане на сумата.

Изброихме накратко няколко полезни съвета, които е добре да имате предвид преди да направите своето кредитно начинание. Пуснете идеята, че ще забогатеете от бърз кредит и приемете, че тази услуга е за критични ситуации, а не за разкош. Действайте с ясното съзнание, че това не са кредити от банка и обикновено сроковете за връщане са по-кратки, а условията по-различни.

Когато вземете предвид всички изброени стъпки и ги последвате, ще решите проблемите си с много по-голяма лекота и положително отражение във финансов аспект. Теглете смело, харчете разумно и имайте пълната и постоянна готовност да върнете изтеглената сума в конкретния срок, за да не си създавате допълнителни неприятни грижи и преразход. Всяка кредитна институция работи за ваше удобство и улеснение и във ваша полза. Подхождайте отговорно с действията си и дерзайте!

Финално, нека преговорим стъпките към успех:

  • Разполагате сте с валидна лична карта и имате 18 години.
  • Имате реална нужда от финансова помощ и не действате емоционално.
  • Уверени сте, че сте избрали подходящия размер и вид кредит спрямо възможностите си.
  • Проучили сте внимателно кредиторите на пазара и сте се спряли на подходящата за вас фирма.
  • Разговаряли сте с опитен консултант от избрания от вас кредитор.
  • Прочели сте внимателно всички условия по договора и сте сигурни в избора си.