10 причини защо винаги да избирате качествени млечни продукти

потребителски наръчник за добро здраве и полезни хранителни навици
Качествени млечни продукти от

Дестан

100% Българско фермерско мляко и над 25 годишен опит в производството на млечни продукти

Здравословното хранене е всесилната мантра на всеки съвременен човек, който се стреми към дълъг и пълноценен живот за себе си и семейството си. Напоследък това да приемаме храни без примеси и консерванти звучи като мисията невъзможна! Уверяваме ви обаче, че това е постижимо и без непременно да следвате догматично всеки хранителен режим. Вместо това ви предлагаме няколко прости стъпки, които да приложите при избора си на хранителни продукти.

Хранителен патрул

Всеки, колкото и вещ да е в кулинарията, рано или късно се сблъсква с недостатъците от разнообразието в големите хранителни вериги. При пазаруване лесно можем да се подведем по бляскавите рекламни табели и обещанията за качествено местно производство с високо съдържание на полезни съставки. В замяна обаче получаваме продукт, имитиращ основния, но с наличие на достатъчно консерванти и генни модификации, за да не намерим разликата. Добрата новина е, че в асортимента все пак присъстват и качестени избори – само трябва да знаем как да ги разпознаем.

Яж, за да си здрав!

Знаете ли колко литра мляко са нужни за направата на по един килограм сирене и кашкавал? Ще ви разкажем! Да не забравяме, че сега сме в сезона на пролетта, период на множество грипни заболявания, които с правилна и чиста храна бихме могли да предотвратим навреме! Доколко тези и други обстоятелства са важен критерий да определим качеството на един млечен продукт, ще разберете по-нататък…

Защо натуралните продукти са от значение?

С развитието на пандемията, все повече хора започнаха да обръщат внимание на храната, която консумират. Все повече започнахме да подбираме храната си спрямо написаното на етикета, а и не само, множество потребители вече започнаха да разследват производителите на храните, които употребяват, наред с това и хранителните им свойства и чак след това и вкусовите им характеристики. Това твърди и експерт сред производителите на качествени млечни продукти в България:

„Кристално ясно е за всички, че хората започнаха да обръщат внимание на здравето си, даже и тези, които са скептично настроени спрямо вируса. Определено се забелязва, че опитвайки се да поддържат добър имунитет, хората все повече започнаха да търсят качествена храна… Все повече хора ни избират, когато търсят истински продукти.“

Илхан Шахин
Собственик и управител на мандра „Дестан“

Качеството струва пари, а колко струва здравето ти?

Всички знаем, че качеството е най-важно, когато става дума за хранителните стойности и здравето на нашето семейство! Дали обаче това дава отражение на цената и как да се научим да различаваме качествените млечни продукти от други с високо съдържание на консерванти и разредители на водна основа?!

„Приятелството си е приятелство, но сиренето е с пари!“

В днешно време хранителната и химичната индустрия е разработва множество алтернативи за производство на какви ли не храни, затова освен ако по професия не сте експерт, оценяващ пробите на сиренето или дългогодишен български фермер, то ви съветваме да се доверите на доказани местни производители на млечни продукти.

И преди да се засилите към първата витрина със сирена е редно да ви кажем, че консумирането на некачествени продукти крие сериозен риск от множество заболявания. От тази гледна точка в специализираните лаборатории на мандра „Дестан“ ежедневно се следи за качеството и чистотата на продуктите в множество стъпки.

Мляко и още нещо!

През 2016 година от млекопреработвателния бранш алармират, че поне 60% от сиренето на пазара е имитиращ продукт. Обезпокоителните статистики са резултат от измененията, които мандрите налагат. Промяната в технологията означава добавяне на вода в млякото, за сметка на незначително по-ниските цени на кашкавал и сирене. От 2019 г. процентът е чувствително по-нисък, благодарение на изискването имитиращите продукти да са обозначени и позиционирани на отделен щанд. За съжаление обаче и до ден днешен, според множество потребителски анализи става ясно, че в сирената и кашкавалите има все повече „скъпа“ вода и евтини консерванти.

Ако и вие сте ентусиасти на тема домашни и вкусни млечни продукти, без които здравословното меню би било непълно, то продължете да четете, защото ви очакват изненади!

Сирената от "Дестан"

Със своя богат асортимент от висококачествени продукти от българско фермерско мляко, “Дестан” се нарежда достойно сред най-добрите компании в хранителната индустрия в страната. Ежегоден участник в Международния фермерски панаир „ФУДТЕХ“ в Пловдив, Дестан е и носител на няколко отличия за своите автентични български продукти.

Независимо дали ще изненадате семейството с домашно приготвена баница с българско краве сирене или ще поглезите небцето си с продукти по рецепта от Ориент, като лабне от козе мляко, млечни конци и Ориенталски каймак, вкусът на традиционния домашен вкус е част от носталгичен детски спомен. Същите вкусови качества влизат в сила и за маслото от “Дестан”, което за разлика от поредните фалшификати на родния пазар доставя истинска 82% масленост.

Как да ги познаем?

Въпреки множеството рестрикции, през последните години се увеличава вноса на палмова мазнина и сухо мляко в България. Палмовото масло съдържа в състава си палмитинова киселина, а тя увеличава т.нар. “лош” холестерол в кръвта. С увеличаването на този лош холестерол се увеличава и рискът от развиване на атеросклероза, която е основната причина за инфаркти и инсулти и други заболявания, свързани със сърдечносъдова система.

Убедени сме, че дълбоко в себе си всеки познава истинския вкус на българското сирене, когато го опита. В случай обаче, че сте колебливи за автентичността на млечните продукти във вашия супермаркет, то вероятно ще намерите тези съвети полезни…

  • При сиренето лесно бихте могли да разпознаете прибавената вода в него ако при натиск то е твърде меко. Това има отношение с няколко на брой изисквания, по които се прави класическото саламурено сирене. Такива са броя и начина на заквасяване и периода на зреене, който при сиренето в "Дестан" е минимум 60 дни.
  • Друг метод за различаване на сиренето, за чиято направа е използвано само краве мляко, от всички останали, е неговият цвят. Именно равномерният кремаво - жълтеникав външен вид спомага за разпознаване на качествения продукт още преди покупката.
  • Плътността е индикатор, че сиренето е технологично престояло. Известната му еластичност и минимален брой технологични шупли на строежа показват, че е прътърпяло достатъчно добро зреене.
  • При разрез неронливата текстура препотвърждава посочените вече по-горе стандарти.

По тези критерии Дестан спечели три златни медала на миналогодишното изложение „Светът на млякото“ за своя кашкавал „Златна селекция“, кашкавалено роле и за сирене „Селекция“, зряло минимум 60 дни. А кадифения му вкус?! Е, за него се говори надлъж и нашир…

И каква по-добра причина да се храните с натурални продукти от това да скъсате с ненужните добавки! Заменете приема на витамини и лекарства с доказалите се с качеството си автентични млечни продукти, които служат за превенция срещу болести и лечение на организма. Изберете естествения балансьор за редовното си биологично равновесие!

Ето и част от партньорите: