4 интериорни решения, които разбиват стандартите и клишетата при интериорните врати

Интервю с професионалист от света на интериорния дизайн
Разнообразие от блиндирани и интериорни врати

гр. София, България 
ул. ”Магнаурска школа” 5
София, 1784
тел: 02 807 11 55

Нашите домове се превърнаха в мястото, където прекарваме огромна част от времето и точно сега е още по-важно да постигнем уют и хармония в нашата „крепост“! В търсенето на правилната комбинация от фактори за това, се срещнахме с Камелия Шиварова (Ками), интериорен дизайнер в Solid Doors Center и си поговорихме за ключови тенденции и нестандартни решения, които промениха възприятията и очакванията ни за вратите в дома ни. Тя има богат опит, работейки с разнообразната гама от продукти и срещайки се с различни клиенти. Многообразните жилища имат нужда от индивидуална визия и стил и съответно имат различни проблеми и ограничения. Ками ще ни разкаже как да преодолеем ограниченията и клишетата на стандартните интериорни и блиндирани врати, за да може всеки да постигне цялостна и завършена визия в дома си!

Здравей, Ками. Любопитно ни е да споделиш какви са последните интериорни тенденции в дизайна?

Здравейте! Тази година ключовите думи за тенденциите в интериорния дизайн са креативност, иновативност и постмодернизъм.

Дизайнерските предложения са насочени към създаване на максимално удобна за човек среда на живот. Повечето хора, особено тези, които живеят предимно в големи градове, си мечтаят за живот, изпълнен със спокойствие, комфорт и усещане за близост до природата.

Затова през 2021 г. ще са най-модерни стилове като – минималистичен, рустик и комбинацията на винтидж с по-модерна визия. Целта е употребата на естествени материали, които показват красотата на своите цветове и текстури.

Защо посетихме точно SOLID DOORS CENTER?

Създаден от българския производител на Smart блиндирани врати – Солид 55, този три етажен шоурум предлага на своите посетители над 100 реални мостри и безброй комбинации. В него ще намерите продукти и системи на водещи италиански производители с традиции от десетилетия в дизайна и производството на висококачествени продукти. Това е и една от уникалните възможности да се докоснете до истински мостри и да добиете представа от личен опит. За най-подходящия индивидуален избор отговаря интериорният дизайнер в центъра, който консултира клиентите напълно безплатно.

Какви решения се търсят най-често от хората, които правят ремонт или са в процес на покупка на ново жилище?

Практичност

В забързаното ни ежедневие, всеки приема дома си като място, съчетаващо в себе си не само уют и уединение, но и практичност. Функционалността е един задължителен елемент, който присъства силно в съвременното проектиране и обзавеждане. Изключително важна е възможността за лесен достъп между отделните пространства. Неизменна част за постигането на този ефект, е правилният избор на врата.

Пространство

Хората, които идват при нас, често търсят усещане за повече простор в дома си. В голяма част от тези случаи се спираме на решения като стъклени преградни врати, които придават допълнително усещане за повече пространство и „въздух“.

Цялостна стилистика

Други много търсени интериорни решения са тапетните врати, които ни позволяват да се „развихрим“ в избора на дизайн. В зависимост от това какъв е основният стил на конкретния проект, тапетната врата може да бъде в равнина със стената от страната на помещението или към коридора. А често избираме и двете, защото тапетните ни интериорни врати го позволяват.

Топлината на дървото

Интересни са и решенията с масивно дърво – красиви рустикални двукрили врати или такива с малки детайли, които създават страхотно усещане за уют. Интериорните решения с лакирани врати също скоро няма да излязат от тренда. Те подхождат както на по-изчистени концепции, така и на класически дизайни, които винаги имат верни последователи.

В Solid Doors Center има място за всеки – дори за малките деца, които по принцип изискват цялото внимание на света за себе си, имат шанса да си поиграят в детския кът! Така ще имате възможността наистина да се потопите в дизайна и функционалностите и да изберете своите врати.

Имате ли примери за интересни интериорни проекти?

Един от най-често срещаните въпроси е дали може вратата за банята и останалите интериорни врати да изглеждат еднакво. Отговорът е да. Благодарение на специално разработените колекции, в които имаме и решения за баня, домът може да има напълно еднакво изглеждащи врати. Разликата ще бъде само вътрешния изглед на вратата за баня, тъй като той подлежи на специална обработка, която да я предпазва от влагата в помещението.

Имаме страхотни модели стъклени врати с матирани стъкла, които също са предпочитани от клиентите ни за решения за баня. Моделите отлично се комбинират и с тези от други колекции.

Друг въпрос е този дали блиндираната и интериорните врати могат да изглеждат еднакво. Отговорът ни отново е да. Това е така, защото дизайнът на нашите Smart врати Солид могат да изглеждат различно отвътре и отвън. Това дава много широко поле за избор на дизайн – отвън можете да комбинирате дизайна на външната си врата с тази на съседите си или на общата визия във входа, а вътре – вратата може да изглежда като интериорните или да се съчетае с други декоративни елементи на дома ви.

Често ни питат и какви решения имаме за плъзгащи врати, тъй като различните жилища имат различни възможности. Не навсякъде има стена, за която да се захване механизмът на вратата. Има и тесни пространства, които изискват специални решения. Нашите продукти могат да преборят всеки един от тези проблеми. Дали ще предложим друг механизъм на плъзгане или ще презентираме модели чупещи се врати – въпросът е какво търсим като дизайн. А механизмите на плъзгане, които предлагаме на Garofoli са наистина впечатляващи – там няма как да постигнете ефекта „искам да трясна вратата“. Затварянето се осъществява толкова плавно, че това е просто невъзможно.

Какви са интериорните врати, които могат да бъдат разгледани в Solid DC?

В Solid Doors Center сме събрали богата колекция от интериорни врати – и като присъствие на различни брандове, и като разнообразие от модели и решения.

Може би най-познати сред широката аудитория като бранд са интериорните врати, които се произвеждат от нас, Солид 55. За онези, които не знаят кои сме ние, Солид 55 е българска компания с над 30-годишна история и традиции. Нашият приоритет е разработката и производството на Smart врати. В последните години направихме големи инвестиции във високотехнологични машини и оборудване, които целят развитие на категорията интериорни врати. В производството ни, което е с площ от над 14 000кв.м, голяма част е изцяло отдадена на разработване и производство на дизайн, интериорни врати и различни решения. Всичко това, в комбинация с подходящото представяне на мостри в Solid Doors Center, поставя продуктите, които произвеждаме, на световно ниво.

Нов бранд за българския пазар е световноизвестното име в интериорните среди – Garofoli. Garofoli Group е създаден преди повече от 50 години. Той е символ на дизайн и предлага изключителни интериорни решения и комбинации. При този бранд невъзможни неща просто няма.

Разнообразието от колекции, материи, механизми и детайли отрежда челно място на Garofoli в световен мащаб. Брандът се отличава с естествените материали, които се влагат в интериорните врати. А разнообразието от колекции и възможности е това, което често налага консултация с интериорен дизайнер.

Много често хората знаят, че при нас могат да намерят интериорни врати, но не очакват толкова голямо разнообразие. Това е и моята мисия – да им помогна да направят най-добрия избор на модели, цветове, механизми и комбинации.

Gidea е иновативен италиански бранд, част от Garofoli Group. Този бранд е създаден за хора с особена страст към дизайна. Материалите също са иновативни като комбинират стъкло, алуминий и различни допълнителни елементи, които превръщат Gidea в своеобразна модна икона в интериорните врати. Това може и да звучи странно, но нямаме посетител в дизайн центъра, който след срещата си с италианския бранд и неговите продукти, изложени при нас, не е останал без дъх.

Как се случва целият процес по избор на най-подходящата комбинация от врати и съчетанието им с цялостния интериор?

Вратата е неизменна част от всяка къща или апартамент, съответно и от интериорната концепция. Тя представлява лицето на всеки дом и помещение. Изборът й винаги зависи от специфичните функционални и естетически нужди. Интериорните врати нямат същите характеристики като тези на входа, сами по себе си те се нареждат на първите места при избор на мебели по време на ремонт или при обзавеждането на чисто ново жилище. Следователно, изискват координация с отделните елементи в интериора, за да може да се постигне цялостна, завършена и еднородна визия.

Затова в Solid Doors Center сме се погрижили да предоставим на нашите клиенти разнообразие от продукти, изработени със същите покрития както тези на вратите, напр. паркет, ламперия, рафтове, гардеробни системи и много други. Редуцирането на набора материали и цветове превръща работата на дизайнера и тази на клиента в приятен процес, съчетавайки интериорните врати с подовите настилки или с облицовките по стените. Според последните интериорни тенденции, вратите могат да имат не само основна роля в интериора, но и да акцентират. Често, вратите на италианския бранд Garofoli въплъщават в моделите и колекциите си различни интерпретации на стилове. Могат да служат и като ярък детайл, без да се отклоняват от цялостната концепция.

Интериорните продукти не са толкова трайни и масивни, колкото входните врати. Те периодично имат нужда от поддръжка. Важно е да се обърне специално внимание при избора на материал и конструкция според всяка стая и нейната цел. Следва да се избере и механизмът, който позволява най-лесен достъп от едно помещение в друго.

Цялостният процес по избор на най-подходящата комбинация от врати и съчетанието им с цялостния интериор започва от избора на функция и механизъм на вратата, следва подборът на материал, покритие и стил, а за финал остава естетичната хармонизация с паркета и другите покрития на интериорните елементи в жилището.

Какви са хората, които търсят завършени интериорни решения?

Това е абсолютно всеки, който има нужда от подобен продукт. Без значение дали идва за една врата или комбинация.

Хората често са изморени и нямат време да обикалят различни търговски обекти, които предлагат врати и са открили мястото, което ще им спести най-ценното – тяхното време. Имаме много клиенти, които имат наши продукти и се връщат отново при нас.

Немалко от посетителите на Solid Doors Center вече знаят, че при нас могат да получат завършена услуга – от съдействие по проектирането и адекватна консултация за подходящите материи, цветове, типове врати, до изпипания до последен детайл монтаж.

Голяма част от хората имат едно основно изискване – да се впишем в определен бюджет. Разнообразието от продукти, покрития, заключващи системи и възможността за комбинация на всичко това, прави мисията напълно възможна. Имаме и много клиенти, които идват и със своя интериорен дизайнер. Тогава работата е още по-лесна. Разполагаме моделите на вратите така че да бъдат заложени в дизайна на дома още на етап проект.

Често идват хора, които носят със себе си част от кухненска вратичка или пък плочка. Всеки един от тях знае какво търси, но моята работа е да му помогна да го намери и да успее да комбинира цветовете и материалите така, че на финала да бъде щастлив в новия си дом. Моята работа като интериорен дизайнер в Solid Doors Center е много повече от това да насоча хората към дадена колекция или модел. Ние сме до тях в целия процес така, за да влязат с усмивка през вратите на дома си.

Искаме да предупредим посетителите на Solid Doors Center – по възможност си отделете повече време, защото изживяването е много приятно, разнообразието огромно и е трудно да устоиш на порива да разгледаш ВСИЧКО на етажа и да отвориш всяка една врата! А най-хубавото е, че има и кой да ти обясни на разбираем език и да даде съвет според личните ти търсения и нужди.