Как да съхраним здравето на опорно-двигателната система

Достъпно решение дава течната формула на Допелхерц® Колаген 11.000 Куркума + Джинджифил
Гарантирано немско качество от

Допелхерц

Вече 100 години здраве за цялото семейство

Динамиката на съвремието изисква непрестанно движение и бързо превключване от задача към задача – и в професионален, и в личен план. Ресурсът, който вечно недостига, е един: времето. В малкото оставащи свободни часове трябва да успеете да си починете, да спортувате, да отделите качествено време на семейството, на хобитата и не на последно време – на здравето си.

Верен помощник в тази мисия са хранителните добавки. Те се превръщат в незаменима част от здравословния начин на живот. Сред тях, 3-то място по интерес от страна на хората, заема колагенът. Защо това е така? Преди всичко, той е от решаващо значение за здравето на опорно-двигателната система. След 20-тата си година, губим по около 1% от него годишно. Започват да се появяват и първите ставни неразположения – колене, лакти, китки, кръст, гръб… Качеството на движение и живот е нарушено. Затова е важна профилактиката и своевременно осигуряване в дългосрочен план на точните количества от полезния протеин. Как да си набавим колаген? Кои храни да изберем? А какви добавки? Представяме ви всичко най-важно, което трябва да знаете за колагена.

Какво представлява колагенът

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкия организъм. Името му идва от гръцката дума „kólla“, което означава лепило. Това е така, защото той е основният структурен градивен елемент на кости, кожа, мускули, сухожилия, стави и много други части на тялото.

Колагенът и кожата

Заедно с протеина еластин, колагенът придава на кожата текстура и свежест. Кожата със достатъчно високи нива на колаген и еластин е не просто по-млада. Тя е по-здрава, стегната, красива.

Колагенът и ставния хрущял

Ставите са местата, където се събират две или повече кости. Колаген тип II образува ставния хрущял – тъканта, която покрива краищата на костите. Процесите по възстановяване и изграждане на нови клетки в хрущялите са много бавни. Затова необходима е дългосрочна профилактична грижа. Липсата ѝ води до влошено здраве и все повече операции по смяна на коленни и тазобедрени стави в световен мащаб.

Какво се случва, когато нивата на колаген са ниски?

Сред последствията от ниските нива на колаген са износване на ставите, свързано с увеличен риск от ставни болки и фрактури, намаляване на мускулната маса с възрастта, отпускане на кожата и предразположеност към поява на фини линии и бръчки.

А кои фактори водят до загуба на колаген?

 • Напредване на възрастта
 • Тютюнопушене
 • Прекомерна консумация на алкохол, захар и рафинирани въглехидрати
 • Прекомерно излагане на слънце
 • Генетични промени

Какво казват специалистите:

„Грижата за здравето на ставите е приоритет както за професионалните спортисти, така и за всички хора, водещи активен начин на живот. Обездвижването е един от основните проблеми за съвременното ни общество, водещ със себе си редица предизвикателства. Като кинезитерапевт смятам, че редовният прием на високо дозиран хидролизиран колаген е от огромно значение за здравето на ставите. Комбинирането на колаген с куркума и джинджифил помага за по-бързото възстановяване след травми, придружени с възпалителен процес – редица клинични проучвания в последните години показват ползата от приема на куркума и джинджифил, заради противовъзпалителния и болкоуспокояващия им ефект. От години използвам в практиката си Допелхерц Колаген 11.000, а новият вариант с куркума и джинджифил ще ме улесни в грижата за голям брой пациенти, страдащи от ставни проблеми“

Иван Вълчев
кинезитерапевт с над 10-годишен опит и специализации в областта на функционалното възстановяване на опорно-двигателния апарат, невро-мускулните дисфункции и спортния травматизъм. Работи с елитни футболни и спортни клубове.

Как да си набавим колаген?

Храни, подпомагащи синтеза на колаген

Можем да помогнем на тялото си да произвежда повече колаген, като му набавим необходимите за това хранителни вещества. Формирането на колаген започва като проколаген. Образува се при комбинация на аминокиселините глицин и пролин, като процесът изисква витамин C. Ето кои храни е добре да хапвате, за да си ги набавите:

Пролин

белтъци, пшенични зародиши, млечни продукти, зеле, аспержи, гъби, месо, соя

Глицин

свинска и пилешка кожа, желатин и различни храни, съдържащи протеини

Мед

субпродукти, черупчести, сусам, какао на прах, кашу, леща

Витамин С и А

C – белтъци, пшенични зародиши, млечни продукти, зеле, аспержи, гъби, месо, соя;
A – черен дроб, масло от черен дроб на треска, сьомга, пастет от гъши дроб, сирена, масло

Интересно при колагена е, че стимулирането на растежа му води до домино ефект. Колкото е по-високо нивото на колаген в организма, толкова повече тялото ви е в състояние да произвежда и да поддържа баланс!

Не е лесно да поддържаме пълноценно и разнообразно хранене всеки ден – затова на помощ идват хранителните добавки с колаген.

Колагенът не е панацея

Обичайно, хората се обръщат към колагеновите хранителни добавки, когато започнат да изпитват дискомфорт в стави, кости и опорно-двигателния апарат като цяло. В такъв момент, трябва да сте наясно, че няма решение, което да върне назад годините. Не се подвеждайте по продукти, които обещават подобно чудодейно възстановяване. Грижата за ставите е сложен и комплексен процес, който на първо място изисква навременни мерки и адекватно физическо натоварване – без екстремни спортни постижения, но и без обездвижване.

Тайната на успешната профилактика с колаген е в неговата химична структура. Молекулата на колагена е доста голяма и при прием бива разградена до частици с различна големина, като само малка част от тях се усвоява от организма.

Защо тогава да приемаме колаген?

Решението, чрез което тялото ви ще получи максимална полза от приетия колаген, е хидролизиран колаген. Какво означава това? Казано по-просто – хидролизираният колаген е колаген, чиято молекула е претърпяла процес на раздробяване до определена молекулна маса, която е оптимално подходяща за по-пълно усвояване от организма и стимулира естественото производство на колаген.

Много важен въпрос е и производителят на продукта. На българския пазар има буквално стотици продукти на компании от цял свят, както и колагенови добавки, внесени като суровини, таблетирани и опаковани в България. Всяка от държавите, в които се произвеждат добавките, има различни изисквания относно качеството на продуктите. Изберете компания, доказала се през годините на международния пазар. Дългосрочното доверие на потребителите от различни държави е гаранция за качеството на продукта.

Конкретно, в полето на колагеновите добавки, една от най-популярните през годините у нас е Колаген 11.000 на немската марка Допелхерц. Продуктът е синергична комбинация от хидролизиран колаген, хондроитин, витамини С и D, мед и селен. Числото 11.000 указва количеството колаген в дневната доза (11 000 мг). Това е важно, защото можете да откриете продукти с многократно по-ниски нива, които също носят името “колаген”.

По данни на агенцията, която отговаря за официалния мониторинг на продажбите на аптечните складове към аптеките в България – IQVIA AG, Допелхерц® систем Колаген 11.000 е най-продаваният през последните четири години у нас течен колаген за стави. Продуктът е носител за 2016 г. на награда “Хранителна добавка на годината” на Българския фармацевтичен съюз.

Към момента на пазара се предлага и във вариант с добавени куркума и джинджифил – Допелхерц® систем Колаген 11.000 Куркума + Джинджифил.

Какви са предимствата на Допелхерц® систем Колаген 11.000 Куркума + Джинджифил?

Допелхерц® систем Колаген 11.000 Куркума + Джинджифил е нова формула, при която са запазени всички полезни вещества в същите количества спрямо предишния вариант (11 000 милиграма хидролизиран колаген, витамин С, хондроитин, витамин D, мед и селен) и са добавени 2 000 mg сок от корен на куркума и 40 mg екстракт от корен на джинджифил.

Двете природни добавки куркума и джинджифил имат отношение към сковаността на ставите и антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Интересът в научните среди към ефектите от приема им не стихва, а резултатите от проучванията непрекъснато допълват списъка с полезни свойства.

Здраве в индивидуален флакон

Допелхерц® систем Колаген 11.000 Куркума + Джинджифил

Немското иновативно решение за здрави стави Допелхерц® систем Колаген 11.000 Куркума + Джинджифил се предлага под формата на индивидуален флакон с течен колагенов хидролизат, който не изисква специални условия на съхранение. Това решение позволява освен лесен прием, да вземете спокойно продукта с вас където и да сте. Така винаги имате комфортен достъп до качествена колагенова добавка, с която грижата за здравето на стави, мускули и кожа е повече от лесна и приятна.

За кого е подходящ Колаген 11.000 Куркума+Джинджифил на Допелхерц?

 • Хора в зряла възраст, които изпитват чувство на скованост и дискомфорт при движение
 • Активно спортуващи, професионални спортисти, хора с динамично ежедневие
 • Упражняващи професии, свързани с тежко физическо натоварване
 • Хора, водещи заседнал начин на живот
 • Работещите „на бюро“, които по правило имат по-ниска двигателна активност
 • За подкрепа на възстановяването при травми на опорно-двигателния апарат
 • При хора с наднормено тегло заради повишеното натоварване на ставите

Какво казват специалистите:

„Спортните травми са много често срещан проблем, както в професионалния спорт, така и при редовно трениращите аматьори. За съжаление, масовостта му води до честа спекула и на различни продукти се приписват почти чудодейни ефекти. Затова съм много внимателен и в практиката си се доверявам само на утвърдени продукти. Един от начините да се съхранят ставите за по-дълго време в добро състояние, както и да се възстановяват по-лесно след травма, е да им се осигури хидролизиран колаген в достатъчно висока доза. С възрастта производството на колаген в организма намалява и съответно е важен допълнителният му прием. Когато колагенът е съчетан с витамини С и D, селен и мед, се повишава ефективността му и се подпомага самостоятелното му производство в организма. Добавянето на екстракти от куркума и джинджифил оказват много благоприятен ефект при възстановителния процес, благодарение на противовъзпалителните и антиоксидантните им свойства. Удобен и сигурен начин да се набавят е като се приемат допълнително, под формата на точно дозиран продукт. Такъв е новият Колаген 11.000 Куркума+Джинджифил на Допелхерц.“

д-р Константин Павлов
Спортен лекар на ПФК Локомотив Пловдив

Инвестирайте днес в по-доброто качество на живот утре.
Запазете радостта от движението чрез навременна профилактика с Допелхерц® систем Колаген 11.000 Куркума + Джинджифил!