5 важни неща при избора на фасадна система за дома ни

Облечете дома си с красива, сигурна и енергоефективна фасада, която ще ви носи радост и снижени сметки за отопление
Иновации и качество в строителните решения с

Вече 133 г. надежден партньор при реализирането на всеки ваш проект

Домът е крепост, убежище, мястото, което споделяте с близките на сърцето си ден след ден и година след година. В този смисъл, фасадата на дома е много повече от чисто естетическо решение свързано единствено с избор на цвят и евентуално – хармония с околните постройки.

Зад боята и мазилката се крие сложна система, която е цяло инженерно чудо. Задачата ѝ е да пази дома и вас от капризите на времето, като осигурява енергоефективна здрава и издръжлива “опаковка” на дома. Правилното решение позволява да се радвате на хлад лятото и на топлина зимата при минимално натоварване на сметките ви за електричество.

При проектирането под внимание се взимат още много фактори – от способността на почвата да абсорбира вода, до честотата на градушките в населеното място. Всеки един аспект е част от цялостното уравнение сигурна, красива, ефективна и дълготрайна фасадна система.

За да си спестите главоболието и излишните разходи, представяме ви пет основни момента, които е добре да имате предвид преди да пристъпите към подобна инвестиция. С тяхна помощ изборът и изграждането на фасадната система, а в последствие ползите за дома ви – от радост за окото, до сигурност и енергоефективност, ще бъдат оптимални. Тайните на фасадата разкрива реномираният австрийски специалист с над 130 години опит в областта: RÖFIX.  

Зад ефективната и красива фасадна система с дълъг живот стои доказан производител

Една стандартна фасадна система включва универсално лепило и шпакловка за топлоизолация; изолационна негорима вата; армираща мрежа; грунд за мазилка; дюбели; завършваща мазилка. Важно е всеки един от тези елементи да е с отлични спецификации, както и да „се разбира“ с останалите. Затова, обичайна практика е всеки детайл от фасадната система да е на един и същ производител. За да можете да се радвате на дълготрайна и ефективна фасада, добре е той да е утвърден дългогодишен професионален бранд, доказал качествата си на световния пазар.

С помощта на такова решение дълги години ще можете да се радвате на всички предимства – дълготрайна външна естетика, ефективност, снижени сметки за електричество, сигурност. Защото вие и домът ви го заслужавате. Умните инвестиции са в компании, които непрестанно се развиват в своята област и предлагат гъвкави решения за всеки свой клиент, независимо от мащаба му. Техните продукти са разработвани, изпитвани, подобрявани и допълвани в продължение на много години и сами по себе си са със статут на иновации с оптимални характеристики в своя клас.

Компанията предлага широка гама топлоизолационни системи, сертифицирани по ETAG 004. Те са дълготрайни, с доказано качество и иновация в посока широка превенция на щети по фасадата. Фасадните системи на големите компании в бранша, извоювали си статут на институции с неизменно качество, предлагат изключителни гаранции. В случая, RÖFIX FIRESTOP освен, че пази дома от пожари и изолира чудесно, идва в комплект с 25 години гаранция. Затова, подобен подход – избор на качествено решение, реално пести средства в дългосрочен план, като съотношението цена-качество е повече от забележително.

Правилен избор на завършващо покритие за защита на фасадната система

Вътрешните елементи на фасадната система имат свои специфични цели. Те осигуряват защита от пожар, енергоефективност, устойчивост на съединението на отделните материали в общо тяло, армираща мрежа за защита от пукнатини, специални удароустойчиви лепила и т.н. Всеки един елемент е точно проектиран и създаден, така че да може да изпълни своята специална роля, но и да подпомогне спойката на всички заедно в синергично общо решение. За да изпълнява то ролята си, важно е да бъде предпазено с правилно завършващо покритие. Коментираме чисто практическия аспект на този последен защитен слой, който трябва да облече всички останали в сигурност. 

Като част от гамата си завършващи покрития, водещата австрийска компания RÖFIX предлага силиконова фасадна мазилка Silikonharzputz PREMIUM.

9 причини защо силиконовата мазилка е отличен избор

 • Тя е пропусклива - ако по някакъв начин влагата успее да се промъкне в дома ви, има и откъде да излезе, което пък е в полза на здравословния климат в дома; ако покритието не е дишащо, влагата остава затворена в стените и се стига до неприятни ситуации и гледки като мухъл и течове
 • Тя е еластична - и се променя в хармония с топлинните разширения на сградите, които се случват през различните сезони; нееластичните мазилки означават нови пукнатини с всеки сезон; освен неестетични, те са и компрометиращ за фасадната система опасен път за влагата към вътрешността на дома
 • Tя е хидрофобна - с други думи казано, силиконовата мазилка е изключително водоустойчива и отблъсква водата
 • Самопочиства се - водата се стича по фасадата, без да я увреди или да проникне в нея, като по пътя си почиства натрупаните замърсявания
 • Може да се полага върху всякакви органични и минерални повърхности
 • Дълготрайно решение, което снижава риска от образуване на плесени, мухъл и алги по фасадата
 • Лесна за обработка и употреба - готов продукт в удобен за работа контейнер
 • Предлага се в многобройни едрини, структури и цветове
 • С гаранция от 15 до 25 години в зависимост от вида на системата

Проблемите с влагата - как да ги решим? Влагата в цокъла - как да санираме?

Цокълът е практически най-уязвимата част от стените на дома. Той носи най-много тежест и е изложен пряко на влагата и солите в почвата, на вибрациите от автомобилния трафик, както и на продължително действие на дъждовните води. Затова, добре е тази застрашена зона от около 30 см. в долния край на постройките, винаги да е подсилена и защитена. За целта се използват специални мерки. Те осигуряват защита от влагата, както и от последващи механични увреди и физически или оптични дефекти.

Влагата в цокъла възниква при липса на качествена подходяща система и материали. Нужни са съобразени решения като мерки за уплътняване; твърди мазилки устойчиви на влага, замръзване и механични повреди; запечатване на зоната, която има контакт със земята; хидроизолация; точни фасадни връзки.

Освен решения за покриване на цокъл на нови обекти, RÖFIX предлага и решение за стари жилища и паметници на културата. То включва хидроизолационен шлам RÖFIX 636, който освен на постоянна влага е устойчив и на висока механична натовареност.

Общата влага в дома пък, е свързана с дишащото покритие на фасадната система. Както вече стана дума, минералната мазилка е повече от добро решение за паропропускливост.

Избор на дълготраен и устойчив на избледняване цвят на фасадата

Освен чисто практически ползи от фасадната система, тя е източник и на естетика. Дали ще изберете меки тонове, които плавно да резонират с околните постройки; яркозелено, което да хармонира на близката гора или пък ярко патешко жълто – а защо не по една стена в любимия цвят на всеки от семейството, зависи само и единствено от вас. Има обаче няколко неща, за които трябва да внимавате:

 • Вече знаете, че е добре да се насочите към устойчиво на времето, топлинните разширения и вредителите като плесента завършващо покритие
 • То трябва да се поддава на специални ефекти и тониране в богата гама цветове, сред които да фигурират тези, който най-точно отговарят на вашата визия за екстериора на мечтания дом
 • Светлите цветове са за предпочитане, поради по-ниското нагряване на фасадата и по-малкото линейни разширения
 • И не на последно място, добре е да има методика, по която да можете да видите визията на постройката преди майсторите да са приключили работа и да са ви оставили втрещени пред финалния резултат

Обичайно, решението за цветовете на фасадата на дома взимат дамите. А на тях често им е трудно да решат какъв цвят рокля да си купят, какво остава за фасадата на дома! Затова, в полза на всички в търсене на идеалната визия, която искат за своя дом, добрите компании като RÖFIX предлагат специални интерактивни приложения. 

Точно такъв е фасадният конфигуратор RÖFIX. С него няма нужда да си представяте как ще изглежда дома ви, а можете буквално да го видите. Избирате изображение от базата данни или качвате собствена снимка на обекта, който искате да преобразите – фасада, единична стена или еднофамилна къща. После, с няколко клика на мишката избирате любимите си цветове и структури от палитрата. Сменяте лесно визия след визия, цветове, ефекти, докато не достигнете до “точно това си представях!” момента. Запазвате черновата във файл, за да имате съхранени точните данни за решението. Воала! Знаете, какво ще получите. А с RÖFIX цветът е не само красив, но и защитен. 

Вдъхновяващи мазилки за ценители – не се лишавайте от визията, която винаги сте искали

Петото и последно правило на търсещите качествени фасадни системи е елиминирането на компромиса. Не се лишавайте от качество, от визия, от това, което винаги сте желали като визия на мечтания дом, поради какви ли не притеснения. Действайте смело и с размах. Не вярвайте на тези, които ви казват, че нечии продукти са скъпи. Проверете сами. Добавете дългосрочното качество, гаранцията и сигурността на дома в сметката. Разгледайте цветове, материали, решения за вида на дома ви. Спрете да мечтаете и си вземете това, което искате. 

Можете да избирате от фасадни мазилки, които буквално затаяват дъха. Сред тях са RÖFIX KREATIV решенията. Линията неслучайно носи името “творчество”. Тя е чисто излизане извън стандартите, което позволява да осъществите уникални проекти с “уау” ефект. Има как да превърнете една сграда в произведение на изкуството.

Капка

пресъздава очарованието на дъждовните капки

насоки за полагане →

Четка

вдъхновена от грацията на големите майстори

насоки за полагане →

Бродуей

разказва за ледени кубчета в изискани коктейли

насоки за полагане →

Облак

разказва за небе, пълно с памукови форми и щастие

насоки за полагане →

Кора на дърво

смело заявява естетиката на дървесния фладер

насоки за полагане →

Корал

изящно пресъздава чудесата на океанското дъно

насоки за полагане →

Всичко това в желания цвят и структура, плюс класическите решения като драскана и влачена мазилка, позволяват неограничен избор на съвършена непреходна естетика, с която домът ви ще се превърне в истинско бижу!

Изберете сигурност, спокойствие, многогодишна гаранция, устойчивост, красота с RÖFIX. 130 години опит в областта на фасадните системи, започнал от една малка тухларна и варница в малкото австрийско градче Рьотис. Десетилетия натрупан опит и развитие по-късно, днес компанията е символ на надеждност, сигурност и иновация в световен мащаб. Заслужавате най-доброто. Домът е там, където е сърцето. Облечете своето с RÖFIX. И нека екстериора разказва за вас – от първия поглед.

Имаш още въпроси?

Довери се на продуктите и експертизата на RÖFIX! Прочети повече на сайта и намери перфектния продукт на Roefix за новата ти фасада.

Към сайта