Фибромиалгия: как да тушираме болката и да си върнем радостта от живота

Решение за дамите дава естествен комплекс Фибросенс с магнезий и ябълчена киселина
Висок клас натурални добавки от

100% природни продукти с гарантирано благоприятен ефект върху физическото и емоционалното здраве

Ежедневните дейности независимо от техния мащаб са истинско предизвикателство, а понякога и мъчение, когато трябва да се изправите пред тях, а не сте “във форма”. Да работите, да се смеете, да сте щастливи в личен план е трудно, когато усещането ви е доминирано от различни болки на физическо ниво. Човек губи настроение, кондиция, радост от живота.

Случвало ли ви се е, като се възстановите след период, в който физически не сте били добре, да си кажете “Господи, колко е хубаво нищо да не те боли!” В такива моменти човек осъзнава, че липсата на болка има пряка връзка с качеството на живот.

Фибромиалгията е заболяване свързано интегрално с болката. Решение дава Фибросенс WomenSense®. Но, да започнем отначало.

Какво е фибромиалгията?

Името си заболяването дължи на “фибро” (fibro) или “влакно” и “миалгия” (myalgia) или мускулна болка. Свързано е именно с нервите и мускулите, като се характеризира със снижаване на прага на болката. Според различни изследвания, състоянието се дължи на повишаване нивата на определени химикали в мозъка или аномалия в спиналния (гръбначен) ганглий, което води до необичайна обработка на сигналите за болка. В резултат, мозъкът и нервите тълкуват погрешно или реагират прекомерно като мултиплицират болката. Свързани симптоми са и проблеми със съня, умора, както и емоционален и психически дистрес.

Симптоми:
Причини за възникване:
Възможни усложнения:

– Болка и скованост по цялото тяло, която продължава поне три месеца

– Умора и отпадналост

– Проблеми със съня

– Затруднени концентрация и памет

– Депресия и тревожност

– Изтръпване на ръцете и краката

– Интензивни главоболия

– Болка в челюстта / лицето известна като синдром на темпоромандибуларната става (TMJ)

– Храносмилателни проблеми като синдром на раздразнените черва (IBS)

– Интерстициален цистит или синдром на болезнения пикочен мехур

– Синдром на постурална тахикардия (необичайно ускоряване на пулса)

– Пол: при жените фибромиалгията се среща два пъти по-често

– Възраст – рискът е по-висок при хората между 30 и 50 години

– Стресови ситуации като автомобилна катастрофа, загуба на близък, оперативна интервенция и други

– Наличие на автоимунни заболявания като лупус или ревматоиден артрит

– Повтарящи се травми

– Различни болести пр. вирусни инфекции

– Затлъстяване

– Фамилна анамнеза

– Два пъти по-висока вероятност за хоспитализация

– Снижено качество на живот

– Депресивни състояния

– По-висок риск от развитие на други ревматични състояния

Как се повлиява фибромиалгията?

Фибромиалгията попада в полето на ревматолозите. С помощта на колеги кинезитерапевти и психолози те комплексно могат да помогнат за подобрение и преодоляване в дългосрочен план на състоянието. Заболяването е на периоди и дори “приспано”, може да се активира отново при силен стрес, резки температурни колебания или други условия.

Успешното ѝ повлияване включва комплексен подход:
 • Обезболяващи лекарства
 • Аеробни упражнения и тренировки за укрепване на мускулите
 • Техники за управление на стреса като йога, медитация, масаж, тай чи
 • Акупунктура
 • Създаване на добри навици за сън и подобрение качеството на съня
 • Когнитивно-поведенческа терапия, която да подпомогне преодоляване на напрежението и стреса

Някои пациенти съобщават, че се чувстват по-добре, когато:

 • Намалят консумираната захар
 • Увеличат приема на растителни за сметка на животински храни
 • Увеличат приема на вода
 • Изключат от диетата си глутена
 • Изберат нискомаслени млечни продукти, постни протеини и пълнозърнести храни

Най-доброто решение за себе си можете да намерите като си водите хранителен дневник. Коментирайте го с лекуващия медицински специалист, за да изберете подходящ режим на хранене.

Успешното управление и преодоляване на симптоматиката на фибромиалгията включва добавяне на комплексна хранителна добавка като Фибросенс WomenSense®.

Естествена помощ за дамите с фибромиалгия: FibroSense WomenSense®

Формулата е дело на канадската компания Natural Factors като част от линия продукти WomenSense®, разработена специално в помощ на дамите, които се борят с различни състояния. Съдържа ябълчена киселина и магнезий, които заедно подкрепят мускулната функция и енергийния метаболизъм.

Ябълчена киселина

Изследванията указват, че хората с фибромиалгия имат снижени нива на кислород в мускулите – състояние, известно като мускулна хипоксия. Ябълчената киселина от своя страна, има потенциала да помогне за облекчаване на болката при това състояние.

L-Ябълчената киселина се извлича от хранителни източници като примерно киселите ябълки. Тя е основен, природен метаболит, който участва в цикъла на трикарбоновите киселини (цикъл на Кребс), при който се разграждат въглехидратите и се генерира енергия, дори при нисък кислород и хипоксия. Насърчава производството на аденозин трифосфат, благодарение на който клетъчната енергия се използва по-ефективно.

Как действа ябълчената киселина:

– намалява болката по естествен начин още 48 часа след първия прием;
– подобрява издръжливостта при физически упражнения;
– облекчава болката, причинена от хипоксията;
– увеличава енергията като участник необходим за цикъла на Кребс за производство на енергия;

Магнезиев бисглицинат и магнезиев оксид

Фибромиалгията обичайно се асоциира с недостиг на магнезий. Затова и доста от симптомите на магнезиев дефицит и заболяването се припокриват – безсъние, умора, раздразнителност, главоболие, мускулни крампи, нервност, тревожност, лоша памет, депресия.

Магнезият подпомага производството на серотонин – невротрансмитер, който участва в регулацията на съня, възприемането на болката, имунната система и настроението. Обичайно серотонинът при хората с фибромиалгия е нисък – нещо, което може да се коригира с добавяне на подходяща форма магнезий. Той освен това активира аденозин трифосфата, който тялото получава под форма на енергия от митохондрите. 

Дефицитът на магнезий може да доведе до високи количества вещество Р – невротрансмитер, отговорен за “пренасянето” на болката. Обичайно повишени стойности се наблюдават и при хората с фибромиалгия. Учените разглеждат съединенията, които потискат действието на P, като потенциални лекарства за облекчаване на болка.

Магнезият е основен минерал във всички тъкани и клетки на организма, чието съдържание в човешкото тяло е общо 25-30 грама, поради което приемът му като диетична добавка се понася много добре от повечето хора.

Съчетанието на различни съединения на магнезия с органични киселини има предимството, че дава по-голяма вероятност да се метаболизира правилно киселинната част на съединението, без да се натоварват ензимните системи – смесеният магнезий позволява по-висока бионаличност при по-ниска доза. Различните соли на магнезия влизат в различни метаболитни пътища и в съчетание се понасят по-добре от организма.

Хелатът на Mg бисглицината го прави устойчив при нормална или леко повишена киселинност на стомаха, така че да достига до кръвообращението.  Има висока бионаличност. Силни страни: УСПОКОЯВА ДОБРЕ НЕРВИТЕ при тревожност и безсъние, понеже е сол на, глицина, а самият глицин има също такова действие. Има доказано добър ефект при крампи по време на бременност и при резекция на червата (когато е отстранен участък от черво и трактът е скъсен), а също и при фибромиалгия.

Няма лаксативен ефект, дори в по-високи дози.

...а как помага Фибросенс WomenSense®?

Решението на канадската компания Natural Factors комбинира в едно действието на магнезиев бисглицинат – високоактивна форма на магнезия с оптимална бионаличност след перорален прием и L-ябълчена киселина (обозначавана като malic acid или малат). Синергичното действие на съставките подпомага мускулната функция и енергийния метаболизъм при дамите и им помага да си върнат радостта от движението и живота.

 • Насърчава поддържането на мускулната функция, включително на сърдечния мускул
 • Допринася за енергийния метаболизъм и образуването на тъканите
 • Стимулира производството на клетъчна енергия и способността на организма да метаболизира хранителните вещества
 • Подкрепя поддръжката на нормален електролитен баланс
 • Подпомага здравето на костите и зъбите

Има ли странични ефекти Фибросенс?

Страничните ефекти на Фибросенс са възможни, но са по-скоро редки. Сравнително по-често може да се появи преходна диария или стомашен дискомфорт, което може да се дължи на магнезиевите съединения. Ако го приемате след хранене, този риск ще се намали значително. Ябълчената киселина е природен метаболит в цикъла на Кребс, който участва в генерирането на клетъчна енергия, и рядко дава нежелани ефекти. Може да понижи кръвното налягане, особено при лица, склонни към хипотония – ако сте с ниско кръвно налягане, правете периодични измервания, особено ако се почувствате замаяна или отпаднала (това обаче са симптоми и на фибромиалгията по принцип, така че следенето на кръвното налягане е полезно при всички случаи). Пониженото кръвно налягане може да се коригира с увеличен прием на течности, с кофеинови или теофилинови напитки (кафе, зелен чай, кола), или пък с хомеопатия, например Вивотон капки.

Борис Гинчев
Магистър-фармацевт

Хранителна добавка,
90 V капсули.

 • ябълчена киселина 400 мг.
 • магнезий (бисглицинат, оксид 83.33 мг.)
 • глицин, растителна капсула (въглехидратна гума, пречистена вода), микрокристална целулоза, растителен клас магнезиев стеарат (лубрикант), силициев диоксид
 • изкуствени оцветители, консерванти, подсладители, млечни продукти, пшеница, глутен, дрожди, соя, яйца, риба, черупчести, сол, ядки и ГМО

И двата компонента на Фибросенс – магнезиевите съединения и L-ябълчната киселина, са естествени нутриенти за организма. Формулата влияе благоприятно и върху съня – не само вторично, поради намаляване на болката, а и защото магнезиевият бисглицинат има собствено отпускащо действие върху нервната система.

Практиката показва, че приемът на Фибросенс трябва да бъде между 3 и 6 месеца, за да се постигне добър ефект и той да се задържи във времето.

Доза 2 х 1

Препоръчителната доза е два пъти по 1 капсула (една сутрин и една следобед към 16 – 17 ч).

При по-тежки състояния и особено при проблеми със съня или настроението – 3 пъти по 1, включително вечер около час преди лягане.

Доза 3 х 1

При доза от 3 х 1 (при която се очаква най-бързо начало на ефекта), ограничете приема до 3 месеца, след което направете пауза от 1 месец. Тя се препоръчва при по-тежки състояния и при проблеми със съня или настроението. Вечерният прием е препоръчителен около час преди лягане.

Чувствате се зле, нямате сили, но пък имате болки, не можете да спите добре и постоянно ви мъчат тревоги? Мислите, че никога няма да излезте от това състояние? Напротив. Фибромиалгията може да бъде контролирана. Подходете комплексно с повече движение, намалете стреса и напрежението, обърнете внимание на качеството на съня, намалете болката с помощта на Фибросенс. Защото заслужавате и можете да живеете добре.