Как да се справим ефективно при болка и възпаление?

Решението дава Нурулин дуо - иновативна комбинация между парацетамол и ибупрофен

Какво ви боли най-често?

Подсигурен изход от болката

Как да преодолеете болката ефективно? Тя е нещо, с което всеки човек се сблъсква в определени ситуации. От настинка и треска, до главоболие и зъбобол, болката има способността да помете всичко и да се настани като пълновластен господар на чувствата и усещанията ви. Тъй като тя има пряко, незабавно и силно отражение върху качеството на живот, от хилядолетия, човечеството полага непрестанни усилия да открие ефективни начини за справяне с нея. Част от овладяването ѝ, са различните лекарствени средства наред с други терапии. Но да започнем отначало – за да тушираме болката, трябва да я разберем.

Как влияе болката на тялото?

Болката е сложен механизъм свързан със защитата на тялото от вреди и опасности. Рецепторите за болка са прикрепени към два основни типа нерви – едните предават “съобщението” бързо, предизвиквайки рязка, внезапна болка; другите комуникират по-бавно, причинявайки тъпа, пулсираща болка. Рецепторите за болката в някои части от тялото са повече от тези, в други.

Най-често, болка предизвикват различни наранявания, заболявания, оперативни интервенции. Основните видове болка са два – единият е остра болка, която е нормална реакция на медицинско състояние, например заболяване като гнойна ангина. Този тип болка започва неочаквано, изведнъж и обичайно, е краткотраен. Другият тип болка е хроничната. Тя продължава във времето и може да е от лека до изключително силна. Може да бъде ограничена до една част от тялото или пък да се разпростре до цялостно усещане.

Кои са най-честите състояния асоциирани с болката?

Главоболие

Може да се дължи на какво ли не – от настинка и прекомерна консумация на храна и алкохол, до лош сън или пък зъбобол, синузит или дехидратация. Каквато и да е причината за внезапно появилото се главоболие – едно е ясно – трябва да си ходи, за да можете да се радвате на деня си спокойно, без да усещате главата си като в менгеме.

Мигрена

Кой би искал главата да го боли често? Никой разбира се. Все пак, мигрената е тук и се случва на все повече хора. Може да се дължи на различни проблеми като емоционални, хормонални, физически, медицински и други фактори. Наличието на решение за справяне с болката е задължително условие за съхраняване на доброто качество на живот.

Невралгията, ревматичните и мускулни болки, менструалните болки

Причиняват палитра неприятни преживявания с различен интензитет. Неслучайно, ибупрофена е част от обезболяващите и противовъзпалителни лекарства при подобни състояния, като действието му може да бъде подпомогнато и от парацетамола.

Простуда и грип

С настъпващата есен, настъпват и те – тези толкова неприятни грипове и простуди. Със себе си носят цяла палитра неприятни симптоми – от сълзящи очи и болящо гърло, до запушен нос, висока температура, болки в мускулите. Много от тях са налични и при Covid-19, която доминира света в последните няколко години. Болката при този тип заболявания не е за подценяване и също се повлиява отлично от парацетамол и ибупрофен – които лекарите изписват задължително при подобни състояния.

Зъбобол

Една от най-неприятните болки е именно тази, причинена от различни заболявания или наранявания на зъбите. Тъй като те са разположени на повече от чувствително и изпъстрено с нервни окончания място, страдащите от подобна болка могат да преминат през доста широк спектър неприятни усещания. Вадене на мъдреци, пулпит, парадонтоза, счупване на зъби – което и да е, едно е сигурно – не е приятно и зъболекарят се превръща в най-желан приятел. Междувременно – за управление на болката много подходящ е ибупрофена.

Какъвто и тип болка да ви измъчва, едно е сигурно: усещането никак не е приятно. Тя има пряко влияние върху емоционалното състояние на човека. За да я изпратите да си отива и да се радвате на по-добро качество на живот, без болка, лекарите предлагат различни стратегии.

Какви са стратегиите за справяне с болката?

Парацетамол - най-широко използваното лекарство в света

Заради своята добра безопасност и поносимост, парацетамолът (ацетаминофен, тиленол) отдавна е най-разпространеното лекарство за лечение на болка и температура. Той се препоръчва от Световната здравна организация (СЗО) като първа линия на терапия при състояния на болка. Точният му механизъм на действие все още не е изяснен, като се счита, че помага като намалява интензивността на сигналите за болка към мозъка. Многобройни проучвания на неговата ефективност при различни състояния демонстрира, че той има терапевтично действие и при остра, и при хронична болка.

Препоръчва се и за пациенти с ограничени терапевтични възможности и за възрастни хора, подходящ е за всички възрасти. Проучванията указват, че той редуцира болката и подкрепя благосъстоянието без сериозни странични ефекти дори при пациенти с онкозаболявания и постоянна болка, въпреки силния опиоиден режим. Подходящ е при различни състояния за намаляване на болката, причинена от зъбобол, главоболие, болки в ставите и мускулите, лека болка при артрит и други.

Освен като самостойно лекарство, парацетамолът е ефективен и като допълваща терапия на ибупрофена, като подобрява неговата ефикасност и безопасност.

Ибупрофенът – който намалява възпаленията

Ибупрофенът, от своя страна, е нестероидно противовъзпалително лекарство (НСПВС). За разлика от парацетамола, той действа и върху възпалението като го намалява. Именно тази негова способност е основната му отлика от парацетамола. Патентован през 1961 г., той е първото налично НСПВС без рецепта.

Използва се широко като аналгетик, противовъзпалително и антипиретик (сваля високата температура). Спомага овладяването на лека до умерена болка, свързана с дисменорея (болезнена менструация), главоболие, мигрена, следоперативна болка, зъбна болка, при симптоматично лечение на възпалителни, мускулно-скелетни и ревматични заболявания като спондилит (възпаление на прешлените на гръбначния стълб), остеоартрит, ревматоиден артрит, заболявания на меките тъкани; кистозна фиброза, треска и други.

При ниски дози от 800-1200 mg ден, които в много страни са одобрени за продажба без рецепта, ибупрофенът има добър профил на безопасност, сравним с този на парацетамола. Аналгетичната му активност е свързана с неговите противовъзпалителни ефекти. В по-високи дози се използва дългосрочно за лечение на ревматични и други по-тежки мускулно-скелетни състояния. Използва се за повлияване на ревматоиден артрит от 1969 г. в Обединеното кралство и от 1974 г. в САЩ.

Какви са изводите?

За оптимални резултати при повлияване на болка, причинена от различни състояния, добър избор е приемът на парацетамол и ибупрофен едновременно, тъй като те действат на организма по различен начин. Независимо дали става въпрос за болка в долната част на гърба, възпалено рамо, изкълчен глезен или мигрена, която продължава да се връща, подобна комбинация е отлично решение за туширане на болката. Там, където парацетамолът е по-неефективен – поема ибупрофена – и обратното. Допълващото се действие на двете решения дава по-пълен контрол върху болката.

Искате ли да се справяте успешно с болката?

Нурулин Дуо е съвременен продукт от ново поколение, който събира в едно полезността на парацетамола и ибупрофена – две от най-използваните средства за управление на болката в света.

Открийте и онлайн на:

Облекчава болката и намалява високата температура. Изключително полезен при болки в резултат на:

  • главоболие или мигрена
  • грип, простуда
  • артрит, ревматични и мускулни болки
  • зъбобол
  • менструални болки и много други, при които парацетамолът и ибупрофенът имат действие

Анкета

Какво ви боли най-често?

Лекарството е дело на “Рамкофарм” ЕООД – българска компания, създадена през 1993 г. с дейност разработка, производство и разпространение на хранителни добавки на билкова основа. Към момента, иновативната компания е разработила многобройни популярни патентно защитени продукти на българските и международни пазари.

Нурулин Дуо е един от двата лекарствени продукта, произвеждани от компанията в собствената ѝ производствена база. Събира в една таблетка 500 mg Парацетамол и 200 mg Ибупрофен, за оптимална помощ срещу болка, температура и възпаление.

Неслучайно, парацетамолът и ибупрофенът са двете най-широко използвани лекарства за облекчаване на болката с различен произход

Събирайки ги в общ продукт, Рамкофарм предлага на всеки възможност да управлява ефективно болката. Добавяйки Нурулин Дуо към домашната си аптека, имате решение, което винаги е на разположение, независимо каква болка ще ви връхлети. След час при зъболекаря, когато сте настинали, навехнали сте глезен, боли ви глава или пък позната хронична болка се появи – веднага имате с какво да реагирате и да я туширате. Животът е по-хубав, пълноценен и щастлив, когато не включва болки. Направете място за положителните емоции и прогонете неприятните усещания с Нурулин Дуо – иновативен български продукт, дело на компания-визионер, която цени благосъстоянието на хората. Неслучайно, това е един от двата единствени лекарствени продукта на компанията, която е съсредоточила усилията си върху осигуряване на природни средства за подобрение на здравето. Довиждане, болка с Нурулин Дуо – лекарството, което всяка домашна аптека и семейство заслужава.

Търсете в близките аптеки.
Открийте Нурулин Дуо в Remedium.bg и Subra.bg

Двойно подсигурен изход от болката.